Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
http://repositsc.nuczu.edu.ua/handle/123456789/10750
Повний запис метаданих
Поле DC | Значення | Мова |
---|---|---|
dc.contributor.author | Андронов, В. А. | - |
dc.contributor.author | Макаров, Є. О. | - |
dc.contributor.author | Данченко, Ю. М. | - |
dc.contributor.author | Обіженко, Т. М. | - |
dc.date.accessioned | 2020-05-01T14:44:29Z | - |
dc.date.available | 2020-05-01T14:44:29Z | - |
dc.date.issued | 2020-05-01 | - |
dc.identifier.citation | Technogenic and Ecological Safety | ru_RU |
dc.identifier.uri | http://repositsc.nuczu.edu.ua/handle/123456789/10750 | - |
dc.description.abstract | У статті встановлені закономірності і умови формування та експериментально визначено хімічний склад стічних вод молокопереробного підприємства Сумської області. Досліджені закономірності формування і режими скиду стічних вод. Показано, що процес формування загального стоку відбувається у складних виробничих умовах, що включають раптові викиди сильно забруднених стоків з високою концентрацією основних забруднювачів, нестабільний об’єм вод, які утворюються в різних технологічних процесах, залежність об’єму і складу вод від сезону, виробничої зміни, часу доби роботи та ін. Стічні води, які утворюються на підприємстві розділені на дві групи. Обидві групи формують загальний стік, який потрапляє на споруди біологічної очистки. Перша група – мало забруднені води – формуються після очищення технологічного обладнання, трубопроводів, автоцистерн, тари, підлог і панелей виробничих приміщень. Друга група – сильно забруднені води – формуються безпосередньо в результаті переробки сировини у готову продукцію у відділі приймання сировини (молока), цеху сиру, цеху масла, цеху плавлених сирів. Загальна кількість стічних вод коливається в широких межах і у літній період року складає 200–460 м3/добу. Експериментально досліджено хімічний склад стічних вод за основними показниками, які регламентуються при потраплянні стоків у систему водовідведення. Визначено, що хімічний склад загального стоку молокопереробного підприємства не відповідає вимогам, що пред’являються до стоків, які поступають на споруди біологічної очистки. Норми суттєво перевищені по наступним показникам: хімічне споживання кисню (ХСК) – у 4–24 рази; етеророзчинні речовини (ЕРР) – у 8–26 разів; фосфати – у 10–15 разів; зважені речовини (ЗР) – у 4–10 разів. Характер реакції середовища рН стічних вод є кислим, в той час по нормам має бути нейтральним або слабко лужним. Встановлено, що найбільш забруднені стічні води утворюються в процесі виробництва масла (цех масла) і сиру (цех сиру). Ці води характеризуються низьким рН, високими значеннями ХСК, ЕРР, хлоридів, фосфатів, ЗР, сухого залишку (СЗ) та прожареного залишку (ПЗ). Меншими концентраціями основних забруднювачів характеризуються стічні води з відділення приймання сировини та цеху плавлених сирів. Показано, що для попередження загибелі активного мулу у спорудах біологічної очистки необхідна попередня обробка стічних вод для приведення вищевказаних показників до необхідних норм. | ru_RU |
dc.language.iso | uk | ru_RU |
dc.publisher | National University of Civil Defence of Ukraine | ru_RU |
dc.relation.ispartofseries | 7(1/2020), 13–21; | - |
dc.subject | молокопереробне підприємство | ru_RU |
dc.subject | стічні води | ru_RU |
dc.subject | хімічний склад | ru_RU |
dc.title | ДОСЛІДЖЕННЯ ЗАКОНОМІРНОСТЕЙ ФОРМУВАННЯ ТА ХІМІЧНОГО СКЛАДУ СТІЧНИХ ВОД МОЛОКОПЕРЕРОБНОГО ПІДПРИЄМСТВА | ru_RU |
dc.type | Article | ru_RU |
Розташовується у зібраннях: | Науково-технічний журнал «Техногенно-екологічна безпека» 2020 |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
13-21-Andronov_Makarov_Danchenko_Obizhenko.pdf | 659,4 kB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.