Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repositsc.nuczu.edu.ua/handle/123456789/18101
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorМакаров, Євген Олексійович-
dc.contributor.authorАндронов, Володимир Анатолійович-
dc.contributor.authorДанченко, Юлія Михайлівна-
dc.date.accessioned2023-07-30T15:36:06Z-
dc.date.available2023-07-30T15:36:06Z-
dc.date.issued2020-
dc.identifier.citationНауково-технічний журнал «ТЕХНОГЕННО-ЕКОЛОГІЧНА БЕЗПЕКА» https://doi.org/10.5281/zenodo.3780011uk_UA
dc.identifier.issn2522-1892-
dc.identifier.urihttp://repositsc.nuczu.edu.ua/handle/123456789/18101-
dc.description.abstractУ статті встановлені закономірності і умови формування та експериментально визначено хімічний склад стічних вод молокопереробного підприємства Сумської області. Досліджені закономірності формування і режими скиду стічних вод. Показано, що процес формування загального стоку відбувається у складних виробничих умовах, що включають раптові викиди сильно забруднених стоків з високою концентрацією основних забруднювачів, нестабільний об’єм вод, які утворюються в різних технологічних процесах, залежність об’єму і складу вод від сезону, виробничої зміни, часу доби роботи та ін. Стічні води, які утворюються на підприємстві розділені на дві групи. Обидві групи формують загальний стік, який потрапляє на споруди біологічної очистки. Перша група – мало забруднені води – формуються після очищення технологічного обладнання, трубопроводів, автоцистерн, тари, підлог і панелей виробничих приміщень. Друга група – сильно забруднені води – формуються безпосередньо в результаті переробки сировини у готову продукцію у відділі приймання сировини (молока), цеху сиру, цеху масла, цеху плавлених сирів. Загальна кількість стічних вод коливається в широких межах і у літній період року складає 200– 460 м3/добу. Експериментально досліджено хімічний склад стічних вод за основними показниками, які регламентуються при потраплянні стоків у систему водовідведення. Визначено, що хімічний склад загального стоку молокопереробного підприємства не відповідає вимогам, що пред’являються до стоків, які поступають на споруди біологічної очистки. Норми суттєво перевищені по наступним показникам: хімічне споживання кисню (ХСК) – у 4–24 рази; етеророзчинні речовини (ЕРР) – у 8–26 разів; фосфати – у 10–15 разів; зважені речовини (ЗР) – у 4–10 разів. Характер реакції середовища рН стічних вод є кислим, в той час по нормам має бути нейтральним або слабко лужним. Встановлено, що найбільш забруднені стічні води утворюються в процесі виробництва масла (цех масла) і сиру (цех сиру). Ці води характеризуються низьким рН, високими значеннями ХСК, ЕРР, хлоридів, фосфатів, ЗР, сухого залишку (СЗ) та прожареного залишку (ПЗ). Меншими концентраціями основних забруднювачів характеризуються стічні води з відділення приймання сировини та цеху плавлених сирів. Показано, що для попередження загибелі активного мулу у спорудах біологічної очистки необхідна попередня обробка стічних вод для приведення вищевказаних показників до необхідних норм.uk_UA
dc.language.isoukuk_UA
dc.publisherХарків: Національний університет цивільного захисту Україниuk_UA
dc.relation.ispartofseries7(1/2020);13-21-
dc.subjectмолокопереробне підприємствоuk_UA
dc.subjectстічні водиuk_UA
dc.subjectхімічний складuk_UA
dc.titleДОСЛІДЖЕННЯ ЗАКОНОМІРНОСТЕЙ ФОРМУВАННЯ ТА ХІМІЧНОГО СКЛАДУ СТІЧНИХ ВОД МОЛОКОПЕРЕРОБНОГО ПІДПРИЄМСТВАuk_UA
dc.title.alternativeResearch of the regularities of forming and chemical composition of sewage water of a dairy processing companyuk_UA
dc.typeArticleuk_UA
Розташовується у зібраннях:Кафедра піротехнічної та спеціальної підготовки



Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.