Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repositsc.nuczu.edu.ua/handle/123456789/6847
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorО. А. Сагдєєва-
dc.contributor.authorГ. В. Крусір-
dc.contributor.authorА. Л. Цикало-
dc.contributor.authorГ. Лойєнбергер-
dc.date.accessioned2018-05-10T09:22:52Z-
dc.date.available2018-05-10T09:22:52Z-
dc.date.issued2018-05-
dc.identifier.citationTechnogenic and Ecological Safetyru_RU
dc.identifier.issn2522-1892-
dc.identifier.issn2522-1930-
dc.identifier.urihttp://repositsc.nuczu.edu.ua/handle/123456789/6847-
dc.description.abstractУправління твердими побутовими відходами в Україні залишається одним з найактуальніших завдань у сфері екологічної безпеки через щорічне накопичення на звалищах та полігонах і відсутність дієвих механізмів. Оскільки до 40 % твердих побутових відходів відноситься до органічних, що легко розкладаються, вилучення цієї частини відходів зі звалищ через компостування та перетворення відходу на вторинний матеріальний ресурс суттєво зменшить екологічне навантаження на фактично діючі та потенційно заплановані звалища. Аеробне компостування є однією з найкращих найбільш доступних технологій для інтегрованої системи управління відходами за рахунок мінімізації антропогенного впливу на довкілля, відповідності новітнім вітчизняним та зарубіжним розробкам, економічній та практичній прийнятності технології. Метою експериментального дослідження є вивчення можливості прискорення процесу компостування харчової складової твердих муніципальних відходів за рахунок внесення мікробіологічних добавок для впровадження в якості природоохоронної технології на звалищах. У статті представлено результати дослідження впливу мікробіологічної добавки на перебіг процесів компостування харчової складової твердих побутових відходів з метою його прискорення в мезофільному і термофільному температурних режимах з керованими параметрами. Для підвищення ефективності процесу компостування та порівняння особливостей перебігу процесів в якості інокуляту використовували ґрунт, в якості мікробіологічної добавки – екстракт з ґрунту. Показано, що мікробіологічний комплекс прискорює процес компостування харчової складової твердих побутових відходів в 3,3 рази за термофільного режиму і в 2,1 рази за мезофільних умов проведення процесу компостування, що свідчить про ефективність його використання в процесах переробки твердих побутових відходів з метою підвищення загального рівня екологічної безпеки.ru_RU
dc.language.isoukru_RU
dc.publisherNational University of Civil Defence of Ukraineru_RU
dc.relation.ispartofseries4(2/2018);13-21-
dc.subjectкомпостуванняru_RU
dc.subjectвідходиru_RU
dc.subjectсуміш, яка компостуєтьсяru_RU
dc.subjectмікробіологічна добавкаru_RU
dc.subjectмезофільний і термофільний режимиru_RU
dc.titleДОСЛІДЖЕННЯ ПРОЦЕСІВ КОМПОСТУВАННЯ ХАРЧОВОЇ СКЛАДОВОЇ ТВЕРДИХ ПОБУТОВИХ ВІДХОДІВru_RU
dc.title.alternativeRESEARCH OF COMPOSTING PROCESSES OF SOLID DOMESTIC WASTES’ FOOD COMPOSITIONru_RU
dc.title.alternativeИССЛЕДОВАНИЕ ПРОЦЕССОВ КОМПОСТИРОВАНИЯ ПИЩЕВОЙ СОСТАВЛЯЮЩЕЙ ТВЕРДЫХ БЫТОВЫХ ОТХОДОВru_RU
dc.typeArticleru_RU
Розташовується у зібраннях:Науково-технічний журнал «Техногенно-екологічна безпека» 2018

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
13-21-Оlga Sagdeeva.pdf705,66 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.