Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repositsc.nuczu.edu.ua/handle/123456789/11394
Назва: ОСОБЛИВОСТІ ПРОФЕСІЙНОЇ МОТИВАЦІЇ НА РІЗНИХ ЕТАПАХ ПРОФЕСІОГЕНЕЗУ
Автори: Афанасьєва, Наталія Євгенівна
Світлична, Наталія Олександрівна
Ключові слова: Професіоналізація
Професіоналізм
Професійна мотивація
Особистісні деформації
Кризи
Дата публікації: 2019
Бібліографічний опис: Збірник наукових праць «Теорія і практика сучасної психології». ‒ Запоріжжя: Класичний приватний університет, 2019. ‒ Т 2. № 5. –С. 181–187.
Серія/номер: УДК;159.923.2;Т 2. № 5. –С. 181–187.
Опис: У статті представлено аналіз стану дослідження проблеми професійної мотивації, уточнено її зміст, структуру, особливості розвитку. Встановлено, що професійний розвиток особистості відбувається задовго до початку трудової діяльності й проходить у декілька етапів, таких як ознайомлення з професіями, професійне самовизначення, професійне навчання та розвиток професійних компетентностей і компетенцій, набуття практичного професійного досвіду, акмепрофесіоналізм. Кожний з етапів цього процесу має свою специфіку. Часто в процесі професіоналізації можуть виникати кризи, які як зумовлені особистісними причинами, так і є наслідком специфіки професійної діяльності. Метою статті є аналіз професійної мотивації рятувальників на різних етапах професійного розвитку. Відповідно до мети дослідження використано такі методи, як анкетування, тестування, бесіди, методи математичної та статистичної обробки отриманих результатів. Вибірка була перевірена на нормальність розподілу за допомогою критерія Шапіро-Уілка. Дослідження мотиваційної структури особистості рятувальників та особливостей їх професійної мотивації на різних етапах професіогенезу показало, що мотиваційна структура особистості істотно різниться за всіма параметрами. Рятувальники, які перебувають у некризовій фазі, здебільшого внутрішньо позитивно мотивовані до виконання професійної діяльності. Професійну діяльність рятувальників, які перебувають у професійній кризі, більшою мірою мотивують зовнішні обставини. Фахівці, які перебувають у кризі, мають спрямованість на професійну компетентність, менеджмент та виклик, а фахівці, які перебувають у некризовому періоді, мають орієнтацію на інтеграцію стилів життя. Рятувальники, які перебувають у кризі, мотивовані на досягнення мети, соціальний престиж, а також вони більше незадоволені своєю роботою, ніж ті, що перебувають у некритичному періоді. Отримані дані переконливо доводять необхідність застосування спеціальних психологічних програм для коригування професійної мотивації рятувальників, які перебувають на етапі кризи професійної кар’єри.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://repositsc.nuczu.edu.ua/handle/123456789/11394
Розташовується у зібраннях:Кафедра психології діяльності в особливих умовах

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Афанасьєва2019.pdf285,07 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.