Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repositsc.nuczu.edu.ua/handle/123456789/11415
Назва: Мотиваційні фактори ефективності професійної діяльності рятувальників ДСНС
Автори: Ушакова, Ірина Михайлівна
Коробейник, Марина
Ключові слова: мотивація
мотиваційні фактори
ефективність професійної діяльності
рятувальники ДСНС
зовнішня мотивація
внутрішня мотивація
мотиваціядосягнення успіху
мотивація уникнення невдач
Дата публікації: 2019
Видавництво: Запоріжжя: Класичний приватний університет
Бібліографічний опис: Теорія і практика сучасної психології. Збірник наукових праць. № 6, Т.2. 2019 Запоріжжя: Класичний приватний університет. С. 177-183.
Короткий огляд (реферат): Мотиваційні фактори, що впливають на професійну діяльність рятувальників ДСНС, виступають ключовими елементами ефективності виконання ними службових обов’язків. У роботі показано, що ефективність виконання професійно важливих завдань залежить від мотивації, яка спонукає особистість до здійснення такої важкої та небезпечної роботи. У статті описано різні підходи до вивчення проблеми ефективності професійної діяльність рятувальників ДСНС України, робота яких тісно пов’язана з екстремальними умовами та високим ризиком для життя та здоров’я. Проведений аналіз літератури дозволив визначити, що мотивація є однією з фундаментальних проблем психології та одним із основних понять, яке використовується для пояснення рушійних сил поведінки особистості (в тому числі і професійної діяльності). Мотивація в загальному розумінні виступає комплексом рушійних сил, які стимулюють людину до дій. Позитивна мотивація активує здібності людини, звільняє її потенціал, негативна мотивація (або її відсутність), навпаки, гальмує активність, перешкоджає досягненню цілей діяльності. Як мотиваційні фактори можуть виступати як зовнішні, так і внутрішні спонукання, що підштовхують людину свідомо чи несвідомо робити певні дії на шляху до успіху або до уникнення невдач. Дослідження особливостей структури мотивації рятувальників показало, що переважання вну- трішніх мотивів підвищує результативність роботи. У той же час для рятувальників із нижчою ефективністю необхідною умовою є наявність зовнішніх (негативних та позитивних) спонукань. У статті зазначається також, що в рятувальників із високою ефективністю професійної діяльності виявлено значно нижчий порівняно із другою групою рівень мотивації до уникнення невдач та вищий рівень мотивації до успіху. Це свідчить про те, що ефективність виконання професійно важливих завдань визначається обома названими змінними. Аналіз взаємозв’язку між показниками ефективності професійної діяльності та видами мотивації показав, що найбільш впливовими мотиваційними факторами ефективності праці рятувальників ДСНС можна вважати мотивацію досягнення успіхів та уникнення невдач і внутрішню мотивацію.
Опис: Стаття присвячена аналізу мотиваційних факторів ефективності професійної діяльності рятувальників ДСНС
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://repositsc.nuczu.edu.ua/handle/123456789/11415
ISSN: ISSN 2663-6026 (Print) ISSN 2663-6034 (Online)
Розташовується у зібраннях:Кафедра психології діяльності в особливих умовах

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Ушакова, Коробейник.pdf362,97 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.