Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repositsc.nuczu.edu.ua/handle/123456789/12399
Назва: ВИВЧЕННЯ ЕКСПЛУАТАЦІЙНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ ГЕЛЕУТВОРЮЮЧОЇ КОМПОЗИЦІЇ ДЛЯ ГАСІННЯ НИЗОВИХ ЛІСОВИХ ПОЖЕЖ
Інші назви: Study of operating properties of gel-forming composition for extinguishing of basilar forest fires
Изучение эксплуатационных свойств гелеобразующей композиции для тушения низовых лесных пожаров
Автори: Савельєв, Дмитро Ігорович
Ключові слова: гасіння лісових пожеж
хімічні вогнезахисні смуги
бінарні вогнегасні системи
гелеутворюючі склади
two-layer insulating-cooling material
Дата публікації: 2020
Видавництво: Національний університет цивільного захисту України
Бібліографічний опис: Сборник научных трудов Проблемы пожарной безпопасности
Серія/номер: 48;
Короткий огляд (реферат): Проведено аналіз компонентів гелеутворюючої системи (СаCl2 + Na2O·2,7SiO2) та продуктів їх хімічної реакції щодо безпечності їх застосування. Наведено рекомендації щодо зберігання та приготування робочих розчинів гелеутворюючих композицій.
Опис: Метою роботи є встановлення експлуатаційних властивостей речовин, матеріалів та технічних засобів що використовуються під час гасіння низових лісових пожеж ГУС та визначення їх впливу на людину й навколишнє середовище. Також надання рекомендацій застосування нових технічних засобів і матеріалів. Використовуючи вогнегасні речовини, необхідно забезпечити такі умови, які дозволяють забезпечити вміст їх у навколишньому середовищі нижче від установлених значень ПДК. З метою пожежогасіння припустимо використовувати речовини не нижче 3 і 4 класів небезпеки [5]. Ще одним важливим моментом є забезпечення відсутності небезпечних продуктів, які можуть утворюватися в умовах зберігання або застосування ВР. З метою гасіння низових лісових пожеж запропоновано застосовувати ГУС. Як гелеутворювач запропоновано використовувати водний розчин полісилікату натрію (Na2O∙nSiO2, рідке скло), який належить до III класу небезпеки. Рідке скло використовують як в‟яжучий компонент, інгібітор корозії сплавів заліза, як основний компонент силікатного клею, сировину для отримання інших силікатів і силікагелю. Фізико-хімічні властивості вироблюваного рідкого скла установлюють залежно від області застосування. Найпоширенішим видом рідкого скла є концентрат, який використовують у будівництві. Концентрат має лужну реакцію середовища (рН≥12). Він може викликати подразнення кожних покровів. Також небезпечним є вдихання аерозолів цієї речовини й потрапляння їх в очі. З огляду на це необхідно використовувати захисний одяг, респіратори, окуляри або маски для захисту очей. Раніше проведені дослідження [5] засвідчили відсутність суттєвої корозії сталей і сплавів алюмінію, що їх використовують у виробництві пожежної техніки, під дією розчинів рідкого скла. Розчини рідкого скла також не викликають суттєвих пошкоджень матеріалів, використовуваних для виробництва пожежних рукавів.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://repositsc.nuczu.edu.ua/handle/123456789/12399
ISSN: 2304-6112
Розташовується у зібраннях:Інженерної та аварійно-рятувальної техніки

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
статья 2020.pdfСтатья ППБ615,61 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.