Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repositsc.nuczu.edu.ua/handle/123456789/13606
Назва: Докторська дисертація "Система пожежної охорони в УСРР як складова державної політики цивільної безпеки громадян (1918-1934 рр.)"
Автори: Харламов, Михайло Іванович
Ключові слова: система пожежної охорони, державні органи пожежної охорони, пожежна безпека, народний комісаріат, боротьба з пожежами, вогнеборці, міські пожежні команди, відомчі пожежні команди, добровольчі пожежні дружини, пожежно-технічна освіта.
Дата публікації: 2021
Видавництво: Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького
Короткий огляд (реферат): АНОТАЦІЯ Харламов М. І. «Система пожежної охорони в УСРР як складова державної політики цивільної безпеки громадян (1918–1934 рр.)» – Кваліфікаційна наукова праця на правах рукопису. Дисертація на здобуття наукового ступеня доктора історичних наук за спеціальністю 07.00.01 – історія України. Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького, Черкаси, 2021. Актуальність теми. Налагоджена система пожежної охорони в державі є важливим компонентом забезпечення економічного зростання країни, підвищення добробуту населення, збереження стабільного розвитку держави. Тому її вивчення, в тому числі і в межах історичного дослідження, може сприяти покращенню стану захисту держави від вогняної небезпеки, завдяки врахуванню та використанню історичного досвіду боротьби з пожежами у першій половині ХХ століття. В українській радянській республіці у 1918–1934 роках було створено комплексну систему пожежної охорони, що включала в себе створені на основі законодавчо-нормативної бази спеціальні державні органи, структурні підрозділи та громадські організації. Вони проводили організацію протипожежних профілактичних заходів, їх безпосереднє гасіння, ліквідацію наслідків стихійних лих, підготовку кваліфікованих кадрів у галузі боротьби з вогнем, тобто здійснювали державну політику цивільної безпеки громадян у межах своєї зони відповідальності. До цього часу українськими та закордонними вченими – істориками не було зроблено належного аналізу розвитку пожежної справи української республіки у 1920-х – першій половині 1930-х років.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://repositsc.nuczu.edu.ua/handle/123456789/13606
Розташовується у зібраннях:Кафедра соціальних і гуманітарних дисциплін

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Докт_Дисертацiя_Харламов_.pdf6,81 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.