Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repositsc.nuczu.edu.ua/handle/123456789/13707
Назва: Форми прояву міжособистісних конфліктів особистості з різним локусом контролю в певні вікові періоди
Автори: Ільїна, Юлія Юріївна
Світлична, Наталія Олександрівна
Панченко, Дар'я Дмитрівна
Ключові слова: особистість, міжособистісні конфлікти, стилі поведінки в конфлікті, локус контролю, екстернальність, інтернальність, підлітковий вік, юнацький вік.
Дата публікації: 2021
Видавництво: Видавничий дім «Гельветика»
Бібліографічний опис: Дніпровський науковий часопис публічного управління, психології, права
Серія/номер: № 1;
Короткий огляд (реферат): Стаття присвячена вивченню форм прояву міжособистісних конфліктів особистості з різним локусом контролю в певні вікові періоди. Форми прояву й способи розв’язання їх у підлітковому та юнацькому віці різні. Підлітковий вік – це період фізіологічного й психічного розвитку, характеризується пубертатною кризою, яка полягає в якісній зміні загального розвитку людини. Особистість юнаків і дівчат характеризується статевим дозріванням, коли підвищена збудливість змінюється емоційною стриманістю, вони усвідомлено будують свої способи спілкування, продовжують шлях удосконалення значущих якостей. Водночас напруженість у соціумі, що зростає, формування світогляду особистості, її новий соціальний статус призводять до виникнення конфліктів, вирішення яких зумовлено вмінням обирати правильний стиль поведінки в конфліктній ситуації, аналізувати стилі інших людей і пристосовуватися до нового соціального середовища Людина як соціалізований індивід утілює найсуттєвіші соціальні властивості, які й обумовлюють поведінку. Стійкою особливістю, яка формується в процесі соціалізації, є локус контролю, який дає змогу по-різному пояснювати відповідальність за результати своєї діяльності. Увага дослідження сфокусована на таких стилях поведінки в міжособистісних конфліктах, як суперництво, компроміс, пристосування, співробітництво й уникання. За результатами дослідження визначено, що стиль компромісу більше виражений у юнацькому віці, а стиль пристосування – у підлітковому. Не виявлено статистично значущого взаємозв’язку між локусом контролю і стилями поведінки в конфліктах. Існують відмінності в стилях поведінки в конфлікті в підлітковому та юнацькому віці, які не обумовлені властивостями особистості. Результати дослідження доцільно враховувати в педагогічному процесі загальноосвітніх шкіл і при викладанні дисциплін у закладах вищої освіти.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://repositsc.nuczu.edu.ua/handle/123456789/13707
ISSN: 2710-1118
Розташовується у зібраннях:Кафедра психології діяльності в особливих умовах

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Дніпровський науковий часопис №1 (2021).pdf2,12 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.