Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repositsc.nuczu.edu.ua/handle/123456789/14892
Назва: Аналіз факторів небезпеки та ризиків виникнення надзвичайних ситуацій на території Харківської області.
Автори: Іванець, Григорій Володимирович
Горєлишев, Станіслав Анатолійович
Іванець, Михайло Григорович
Баулін, Дмитро Станіславович
Ключові слова: Надзвичайна ситуація; фактори небезпеки; метод оцінки небезпеки для території і населення регіону.
Дата публікації: 2020
Видавництво: Національна академія Державної прикордонної служби України.
Бібліографічний опис: Збірник наукових праць Національної академії Державної прикордонної служби України. 2020. № 1(82).
Серія/номер: Військові та технічні науки;С.87-105.
Короткий огляд (реферат): Забезпечення національної безпеки є невід’ємною функцією будь-якої держави як суспільного утворення і має гарантувати сприятливі умови для життя і продуктивної діяльності її громадян. Рішення проблеми поліпшення параметрів процесів попередження надзвичайних ситуацій різного характеру в реальних умовах ґрунтується на аналізі стану та особливостей загроз небезпек техногенного, природного та соціального характеру в регіонах держави на основі статистичних даних моніторингу з метою їх недопущення або ліквідації можливих наслідків. Серед факторів, що характеризують стан небезпеки для території та населення регіону держави, слід зазначити такі: площа території; характер місцевості; можливі природні явища; чисельність населення; кількість і властивості потенційно небезпечних об’єктів; стан техногенної безпеки об’єктів життєзабезпечення населення, газопроводи, енергосистеми; рівень загроз техногенного, природного та соціального характеру. У роботі досліджено фактори небезпеки для території та населення Харківської області, ризики надзвичайних ситуацій на території регіону. Аналіз стану техногенної, природної і соціальної небезпеки в Харківській області на основі даних моніторингу показав, що через багато взаємопов’язаних факторів він характеризується наростанням потенціалу небезпеки виникнення НС і їх наслідків. Серед природних загроз слід виділити процеси підтоплення, зсувні та карстові процеси, просідання лісових ґрунтів і комплексні гідрометеорологічні явища. До техногенних загроз належать радіаційна, хімічна небезпека, пожежонебезпека і вибухонебезпечність. Корисність і доцільність досліджень обумовлена тим, що такий аналіз є фундаментом для обґрунтування організаційно-технічних заходів щодо попередження та адекватного реагування на надзвичайні ситуації в регіоні з урахуванням потенційних небезпек на цій території.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://repositsc.nuczu.edu.ua/handle/123456789/14892
Розташовується у зібраннях:Кафедра піротехнічної та спеціальної підготовки

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Аналіз факторів небезпеки НС +.pdf297,26 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.