Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repositsc.nuczu.edu.ua/handle/123456789/15753
Назва: Розробка алгоритму побудови методики визначення рівня небезпеки ХНО, до складу яких входять АХУ
Автори: Тарадуда, Дмитро Віталійович
Шевченко, Роман Іванович
Ключові слова: ризик
хімічно небезпечний об'єкт
аміачна холодильна установка
Дата публікації: 5-чер-2009
Видавництво: Університет цивільного захисту України
Бібліографічний опис: Матер. ІІ-ої НПК "МНС України: сучасний стан та проблемні питання страхового фонду документації, перспективи розвитку та взаємодії"
Короткий огляд (реферат): Враховуючи існуючу економічну ситуацію, доцільним є вирішення проблеми забезпечення безпеки хімічно-небезпечних об’єктів (ХНО) в цілому та об’єктів, до складу яких входять аміачні холодильні установки (АХУ) зокрема шляхом підвищення ефективності роботи існуючого прогностичного апарату, а в окремих випадках – його створення. Нами був проведений аналіз існуючої науково-методологічної бази з оцінки ризику виникнення аварій, що виявив ряд суттєвих недоліків, які були враховані нами при розробці алгоритм побудови ефективної методики оцінки ризику виникнення аварій на хімічно-небезпечних об’єктах. Послідовність алгоритму, що пропонується нами наступна: 1. Визначення можливості прогнозу виникнення для типу аварій, що розглядається. 2. Визначення необхідного діапазону варіювання імовірності для забезпечення достатнього рівня безпеки. 3. Визначення показника довгостроковості прогнозу. 4. Визначення кількості необхідних параметрів для забезпечення ефективності прогнозу, яка закладена в п. 1 – 3. 5. Визначення фізики (природи) процесу виникнення аварії та її зв'язок з параметрами п. 4. 6. Визначення взаємозв’язків параметрів п. 4. 7. Визначення та обґрунтування ресурсної затратності для отримання заданої якості рівня прогнозу. Переваги, що передбачаються при застосуванні запропонованого алгоритму наступні: - величина прийнятного ризику не визначається, а задається; - кількість параметрів, що контролюються є функцією заданої величини ризику, що дозволяє підвищити інформованість про стан об’єкта контролю; - чітко зазначений діапазон зміни величини ризику виникнення аварії ∆Р від кількості та якості параметрів, що контролюються; - високий рівень автоматизації методики, що передбачається. Висновки. Проведено аналіз існуючого досвіду у сфері оцінки потенційної небезпеки пожежовибухонебезпечних об’єктів та запропоновано алгоритм побудови методики оцінки ризику виникнення аварії.
Опис: Враховуючи існуючу економічну ситуацію, доцільним є вирішення проблеми забезпечення безпеки хімічно-небезпечних об’єктів (ХНО) в цілому та об’єктів, до складу яких входять аміачні холодильні установки (АХУ) зокрема шляхом підвищення ефективності роботи існуючого прогностичного апарату, а в окремих випадках – його створення. Нами був проведений аналіз існуючої науково-методологічної бази з оцінки ризику виникнення аварій, що виявив ряд суттєвих недоліків, які були враховані нами при розробці алгоритм побудови ефективної методики оцінки ризику виникнення аварій на хімічно-небезпечних об’єктах. Послідовність алгоритму, що пропонується нами наступна: 1. Визначення можливості прогнозу виникнення для типу аварій, що розглядається. 2. Визначення необхідного діапазону варіювання імовірності для забезпечення достатнього рівня безпеки. 3. Визначення показника довгостроковості прогнозу. 4. Визначення кількості необхідних параметрів для забезпечення ефективності прогнозу, яка закладена в п. 1 – 3. 5. Визначення фізики (природи) процесу виникнення аварії та її зв'язок з параметрами п. 4. 6. Визначення взаємозв’язків параметрів п. 4. 7. Визначення та обґрунтування ресурсної затратності для отримання заданої якості рівня прогнозу. Переваги, що передбачаються при застосуванні запропонованого алгоритму наступні: - величина прийнятного ризику не визначається, а задається; - кількість параметрів, що контролюються є функцією заданої величини ризику, що дозволяє підвищити інформованість про стан об’єкта контролю; - чітко зазначений діапазон зміни величини ризику виникнення аварії ∆Р від кількості та якості параметрів, що контролюються; - високий рівень автоматизації методики, що передбачається. Висновки. Проведено аналіз існуючого досвіду у сфері оцінки потенційної небезпеки пожежовибухонебезпечних об’єктів та запропоновано алгоритм побудови методики оцінки ризику виникнення аварії.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://repositsc.nuczu.edu.ua/handle/123456789/15753
Розташовується у зібраннях:Кафедра організації та технічного забезпечення аварійно-рятувальних робіт

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Binder1.pdfТези1,39 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.