Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repositsc.nuczu.edu.ua/handle/123456789/16236
Назва: Безпечність методів подовження термінів зберігання рослинних матеріалів
Автори: Трегубов, Д.Г.
Вілль, М.Ю.
Ключові слова: рослинні матеріали
зберігання
мікробіологічне самозаймання
хімічна обробка
радіаційна обробка
знезараження
Дата публікації: гру-2022
Видавництво: НУЦЗУ
Бібліографічний опис: Трегубов Д.Г., Вілль М.Ю. Безпечність методів подовження термінів зберігання рослинних матеріалів // Всеукраїнська науково-практична конференція «Проблеми техногенно-екологічної безпеки в сфері цивільного захисту». 2022. С.151-154.
Короткий огляд (реферат): Для конвеєрного або бункерного обробляння рослинного матеріалу його транспортують або пересипають повз 4-х джерел іонізуючого випромінювання (γ- або рентгенівського) зі швидкістю, яка забезпечує отримання доз опромінення близько 9 кГр, що надає достатній ступінь дезінфекції для запобігання або припинення процесів самонагрівання під час зберігання за рахунок відсутності тепловиділення життєдіяльності мікроорганізмів. Таку обробку проводять в екранованому приміщенні, що надає високу рівномірність опромінення, але повільне завантаження сховища. Для відкритого обробляння сіна, торфу та інших скупчень рослинних матеріалів забезпечують сканування скупчення іонізуючим випромінюванням (γ- або рентгенівським), направленим вертикально у землю, з досягненням дози опромінення не більше, ніж критична (до 9 кГр – для сіна, до 49 кГр – для торфу), що забезпечує достатній рівень дезінфекції у внутрішніх шарах оброблюваного матеріалу, а також запобігання або припинення процесів самонагрівання під час зберігання. Таку обробку проводять пересувним джерелом іонізуючого випромінювання – висувна стріла, квадрокоптер та ін. за умови відсутності у зоні спостереження людей.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://repositsc.nuczu.edu.ua/handle/123456789/16236
Розташовується у зібраннях:Кафедра спеціальної хімії та хімічної технології

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
ТрегубовВілльТЕБ-ТезиЧерн.pdfРадіаційна дезінфекція219,77 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити
PTEBvSCZ-Трегубов-Вілль.pdfРадіаційна дезинфекція2,16 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.