Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repositsc.nuczu.edu.ua/handle/123456789/16238
Назва: МАТЕМАТИЧНА МОДЕЛЬ ТЕРМОРЕЗИСТОРНОГО ПОЖЕЖНОГО СПОВІЩУВАЧА
Автори: Дуреев, Вячеслав Олександрович
Литвяк, Олександр Миколайович
Христич, Валерій Володимирович
Ключові слова: пожежний сповіщувач, математична модель, чутливий елемент, динамічний параметр, інерційність, пожежа
Дата публікації: 2022
Видавництво: Проблеми надзвичайних ситуацій. Х.: НУЦЗУ, 2022. Вип. 35
Бібліографічний опис: http://pes.nuczu.edu.ua/images/arhiv/35/21.pdf
Короткий огляд (реферат): Розглянуто наукове завдання з розробки математичних моделей терморезисторних теплових пожежних сповіщувачів з урахуванням сукупного впливу типу, матеріалу, конструктивного виконання та геометричних параметрів терморезисторного чутливого елементу на динамічні параметри теплового пожежного сповіщувача. Проведений аналіз літературних джерел довів необхідність детальних досліджень існуючих математичних моделей теплових пожежних сповіщувачів з метою отримання значень їх динамічних параметрів і покращення їх технічних характеристик. Модель являє собою систему диференційних рівнянь для нестаціонарного теплообміну та залежності опору чутливого елемента сповіщувача від температури. Рішенням такої системи є інерційно динамічна ланка, що описує роботу теплового пожежного сповіщувача з терморезисторним чутливим елементом. Розроблені математичні моделі для терморезиторів з позитивним та негативним коефіцієнтом температурного опору. Константи та значення номінальних опорів дозволяють урахувати в моделі терморезисторного теплового сповіщувача склад напівпровідникового матеріалу, конструктивне оформлення та геометричні параметри його чутливого елементу. Отримано динамічні ланки, що дозволяють визначити динамічні параметри терморезисторних теплових пожежних сповіщувачів з урахуванням сукупного впливу типу, матеріалу, конструктивного виконання та геометричних параметрів чутливого елементу з позистором та термістором. Визначені рівняння для параметричних досліджень залежності динамічних параметрів сповіщувачів від характеристик чутливих елементів. Порівняння отриманих результатів розрахунку динамічних параметрів з експериментальними даними показує, що розбіжності не перевищують 5 %. Розроблено та наведено рекомендації щодо вибору геометричних характеристик терморезисторних чутливих елементів теплових пожежних сповіщувачів та шляхів покращення їх динамічних параметрів.
Опис: Досвід застосування автоматичних систем протипожежного захисту (АСПЗ) показав, що для зменшення часу автоматичного спрацювання потрібно зменшувати час виявлення пожежі системою пожежної сигналізації (СПС). У сучасних адресно-аналогових СПС рівні контрольованих чинників пожежі аналізуються в адресно-аналоговому приладі. Тому, сигнали "Попередня тривога" і "Пожежа" формуються в приймальному приладі контрольному пожежному (ППКП). Це дозволяє вводити нові алгоритми обробки сигналу пожежних сповіщувачів (СП) в ППКП і враховувати зміну вимог нормативних документів, що зменшує як загальний час спрацьовування пожежної сигналізації, так і кількість помилкових сигналів системи протипожежного захисту. В сучасних СПС, які застосовують такі алгоритми обробки сигналу про пожежу, отримали широке поширення адресно-аналогові СП, від якості роботи яких залежить швидкодія усієї системи загалом. Чутливими елементами (ЧЕ) сучасних СП виступають терморезистори: позистори та термістори. Документація таких СП не завжди містить увесь перелік основних технічних даних, необхідних для визначення ефективності спрацювання пожежної сигналізації. Для дослідження ефективності роботи СПС потрібна інформація про технічні данні її складових, зокрема знання динамічних параметрів СП та їх чутливих елементів. Динамічні параметри СП можна визначити використовуючи математичну модель, яка враховує діапазон робочих температур, тип, матеріал, геометричні параметри та конструктивне оформлення ЧЕ сповіщувача. Враховуючи це, покращення динамічних параметрів пожежних сповіщувачів є актуальною та своєчасною проблемою сфери цивільного захисту.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://repositsc.nuczu.edu.ua/handle/123456789/16238
ISBN: 2304-9243 (online)
Розташовується у зібраннях:Кафедра автоматичних систем безпеки і інформаційних технологій

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
52 ДурєєвЛитвякХристич 2022 Терморезистор.doc286,5 kBMicrosoft WordПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.