Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repositsc.nuczu.edu.ua/handle/123456789/17502
Назва: Умови та чинники для застосування басейнового принципу управління водними ресурсами
Автори: Коваленко, Світлана Андріївна
Пономаренко, Роман Володимирович
Ключові слова: басейновий принцип
поверхневі водні об'єкти
екологічний стан
забруднювачі
Дата публікації: 20-кві-2023
Бібліографічний опис: Коваленко С.А., Пономаренко Р.В. Умови та чинники для застосування басейнового принципу управління водними ресурсами. Проблеми та перспективи забезпечення цивільного захисту: матеріали міжнародної науково-практичної конференції молодих учених (20-21 квітня 2023 р.). Харків. 2023. С. 411.
Короткий огляд (реферат): Чиста вода є постійною потребою для здоров’я, благополуччя та забезпечення необхідного рівня життя людини. Поверхневі водні об’єкти зазнають значного негативного впливу від господарської діяльності людини. Збільшення вмісту забруднюючих речовин у водних об’єктах (важкі метали, канцерогенні речовини, радіонукліди, стійкі органічні сполуки) спричинене постійними чи аварійними скидами стічних вод промислових об’єктів, сільського господарства, комунальні підприємства. До найбільших забруднювачів поверхневих водних об’єктів відносять підприємства хімічної, целюлозно-паперової, харчової, текстильної та нафтопереробної галузі, а також гірничодобувні та металургійні комбінати. Сільське господарство є одним із найбільших забруднювачів та споживачів природніх вод, оскільки використовуються мінеральні добрива, пестициди та інші хімікати, зрошування земель, функціонування великих тваринницьких комплексів. Сполуки азоту і нітратні іони належать до мутагенних речовин, які призводять до генетичних захворювань. До сільськогосподарських угідь басейну Дніпра вноситься близько 5% фосфору та 20 % азоту, які потрапляють у водні об’єкти з поверхневим стоком.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://repositsc.nuczu.edu.ua/handle/123456789/17502
Розташовується у зібраннях:Кафедра прикладної механіки

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Коваленко, Пономаренко_НУЦЗУ_2023.pdf846,84 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.