Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repositsc.nuczu.edu.ua/handle/123456789/17530
Назва: Взаємозв’язок властивостей речовини з параметрами пожежної небезпеки
Автори: Трегубов, Д.Г.
Трегубова, Ф.Д.
Ключові слова: пожежна небезпека
н-алкани
н-спирти
фізіко-хімічні властивості
Дата публікації: кві-2023
Видавництво: ЧІПБ НУЦЗУ
Бібліографічний опис: Трегубова Ф.Д., Трегубов Д.Г. Взаємозв’язок властивостей речовини з параметрами пожежної небезпеки // Теорія і практика гасіння пожеж та ліквідації надзвичайних ситуацій: Матеріали ХІV Міжнародної науково-практичної конференції – Черкаси: ЧІПБ ім. Героїв Чорнобиля НУЦЗ України, 2023. С.202-204.
Короткий огляд (реферат): Для деяких властивостей є чергування значень за кількістю атомів карбону. За nC=1–20 це чітко простежується для tпл н-алканів та tсп н-спиртів. Для останніх ця залежність два рази змінює «парність-непарність»: після nC=5 та перед nC=10, що може бути проявом «пентанового ефекту» або зміною точки кластеризації за nC. Різка зміна tсс помітна після nC=5; для σ та tсс помітна аномалія за nC=10, для в’язкості, розчинності у воді та tсс – після nC=15. Для н-спиртів з nC < 5 відсутні ефекти відхилень, що демонструє принципову різницю у будові речовини н-спиртів та н-алканів у рідкому стані. Н-спирти мають значну коливальність більшості параметрів. Обмежена розчинність у воді н-спиртів починається з н-бутанолу, причому ця залежність має близький характер до tсс.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://repositsc.nuczu.edu.ua/handle/123456789/17530
Розташовується у зібраннях:Кафедра спеціальної хімії та хімічної технології

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Черкаси-27-04-2023-Трегубов.pdfНелінійність властивостей вуглеводнів1,08 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.