Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repositsc.nuczu.edu.ua/handle/123456789/17910
Назва: Геометричне моделювання методу Нусельта для оцінки теплового потоку від поверхні обертання
Автори: Куценко, Леонід Миколайович
Калиновський, Андрій Якович
Сухарькова, Олена Іванівна
Ключові слова: променева теплопередача
поверхня обертання
форма факелу полум’я
метод Нусельта
радіально-паралельна проекція
Дата публікації: 14-чер-2023
Видавництво: Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського»
Бібліографічний опис: Куценко Леонід, Андрій Калиновський, Олена Сухарькова. «ГЕОМЕТРИЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ МЕТОДУ НУСЕЛЬТА ДЛЯ ОЦІНКИ ТЕПЛОВОГО ПОТОКУ ВІД ПОВЕРХНІ ОБЕРТАННЯ». Прикладна геометрія, інженерна графіка та об’єкти інтелектуальної власності 1, no. XII (Червень 14, 2023): 44–51. http://jagegip.kpi.ua/article/view/281802.
Серія/номер: Збірник доповідей ХІІ Міжнародної науково-практичної конференціі;Випуск 12
Короткий огляд (реферат): Розглянуто наближений спосіб обчислення теплового потоку, який випромінюється поверхнею обертання, і який досягає фігури заданої форми на горизонтальній координатній площині. В основу способу покладено графоаналітичний прийом наближеної оцінки теплового потоку (метод Нусельта або метод сфери одиничного радіуса). Графоаналітичні дії полягають у описі та побудові радіально-паралельної проєкції джерела випромінювання, направленої на фігуру приймача тепла. В результаті одержимо проєкцію джерела випромінювання, площу якої слід зіставити з площею круга одиничного радіусу, який її огортає. Чисельне значення відношення вказаних площ і визначатиме міру тепла, яке досягне певної точки фігури приймача тепла. Це визначає локальний кутовий коефіцієнт випромінювання для обраної точки приймача тепла. Для реалізації на практиці метода Нусельта необхідно поширити схему опису шляхом усунення з алгоритму поняття відстані до поверхні обертання. Це поняття слід замінити побудовою радіально-паралельної проєкції джерела випромінювання. Для цього необхідно долучити аналітичні співвідношення, які пов’язують описи поверхні джерела випромінювання з описами її радіально-паралельної проєкції. В роботі знайдено опис радіально-паралельної проєкції співвісних кіл, розташованих на площинах рівня поверхні обертання, опис радіально- паралельної проєкції осевого вертикального перетину поверхні обертання, а також формули обчислення інтегральних кутових коефіцієнтів випромінювання для розглянутого випадку поверхні. Одержані результати можуть бути використані на практиці у вигляді системи моделювання і прогнозування аварійних ситуацій, які виникають на газопроводах для оцінити теплових потоків від віртуального факелу полум’я до поверхонь будівель і споруд.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://repositsc.nuczu.edu.ua/handle/123456789/17910
Розташовується у зібраннях:Інженерної та аварійно-рятувальної техніки



Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.