Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repositsc.nuczu.edu.ua/handle/123456789/18052
Назва: Радіаційна обробка як спосіб попередження мікробіологічного самозаймання
Автори: Трегубов, Д.Г.
Слепужніков, Є.Д.
Ключові слова: рослинні матеріали
самозаймання
радіаційна обробка
глибина проникнення
захисний шар
доза опромінення
Дата публікації: чер-2023
Видавництво: ЧНУ ім. Петра Могили
Бібліографічний опис: Трегубов Д.Г., Слепужніков Є.Д. Радіаційна обробка як спосіб попередження мікробіологічного самозаймання / Ольвійський форум – 2023: стратегії країн Причорноморського регіону в геополітичному просторі. Радіаційна і техногенно-екологічна безпека людини та довкілля: стан, шляхи і заходи покращення : XVII Міжнар. наук. конф. 15–18 черв. 2023 р., м. Миколаїв.– Миколаїв: ЧНУ ім. Петра Могили, 2023. – С. 90-92.
Короткий огляд (реферат): Можна запропонувати радіаційну обробку куп речовини за стаціонарних умов зберігання. Проблемою при цьому є обмежена глибина проникнення іонізуючого випромінювання та необхідність підтримання доз опромінення 3–9 кГр, що становить 3 періоди «половинного ослаблення» (для збіжжя – 60–80 см). Для екранування від γ-впливу необхідний ізолюючий матеріал товщиною більше за десять періодів половинного ослаблення. Для цього можна використати сам опромінюваний матеріал, якщо спрямувати гамма-проміні у товщу насипу не меншу відповідного значення або крізь його шар у землю. Наприклад, на силосі зі збіжжям можна розташувати джерела γ-опромінення на вертикальних ліфтових системах по периметру силосу та на даху. На даху – з направленням опромінення у бік землі, що можна впровадити під час завантажування силосу, що надасть рівномірну обробку. Для обробки в процесі зберігання, яка необхідна у разі виявлення осередків самонагрівання, для реальних діаметрів силосів (5–30 м) необхідна наявність внутрішніх ліфтових систем з опромінювачами.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://repositsc.nuczu.edu.ua/handle/123456789/18052
Розташовується у зібраннях:Кафедра спеціальної хімії та хімічної технології

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
РадбезпекаОлвФор2023Трегубов.pdfРадіаційна обробка збіжжя215,6 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.