Please use this identifier to cite or link to this item: http://repositsc.nuczu.edu.ua/handle/123456789/18098
Title: Обґрунтування використання електрохімічних методів для попередньої очистки стічних вод молокопереробних підприємств
Authors: Макаров, Євген Олексійович
Андронов, Володимир Анатолійович
Данченко, Юлія Михайлівна
Issue Date: 9-Sep-2019
Publisher: Харків: УКРНДІЕП. ПП «Стиль-Іздат»
Citation: Екологічна безпека: проблеми і шляхи вирішення: збірник наукових статей XV Міжнародної науково-практичної конференції.
Description: Останнім часом в Україні великого значення набуває проблема екологічної безпеки поверхневих водних об’єктів, які стабільно забруднюються викидами неочищених або недостатньо очищених промислових стічних вод харчової промисловості. Одним з основних джерел забруднення водойм є стічні води підприємств з переробки молока: молокоприймальні пункти, сепараторні відділення, міські молочні заводи, сироробні і маслоробні заводи [3-5]. На території України в даний час розташовано близько 300 підприємств по переробці молока, які за обсягом сировини можна розділити на три групи: великі – близько 40 підприємств (>100 тис. тонн молока на рік), середні (50-100 тис. тонн молока на рік) – близько 50 підприємств та малі – близько 200 підприємств (<50 тис. тонн молока на рік). Стічні води молокопереробних підприємств відносяться до категорії висококонцентрованих вод нестабільного складу. Основними нормативними показниками, якими прийнято характеризувати небезпечність цих стічних вод є хімічне споживання кисню (ХСК) (1000-5000 мг О2/л), біохімічне споживання кисню (БСК5) (700-3700 мг О2/л), загальний вміст ефіророзчинних речовин (200-400 г/л), загальний вміст нітрогену (20-170 мг/л), показник кислотності рН (3,6-10,4). Окрім згаданих показників стічні води технологій переробки молока характеризуються підвищеним вмістом завислих речовин (1200-2900 мг/л), сульфатів-іонів SO42− (140-160 мг/л), хлорид-іонів Cl− (168-400 мг/л), іонів амонію NH4+ (6-12 мг/л), фосфат-іонів PO43- (100-145 мг/л), іонів кальцію Ca2+ (150-200 мг/л). Дисперсна фаза стічних вод представлена нерозчинними у воді жирами та частинками коагульованого білка.
URI: http://repositsc.nuczu.edu.ua/handle/123456789/18098
Appears in Collections:Кафедра піротехнічної та спеціальної підготовки



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.