Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repositsc.nuczu.edu.ua/handle/123456789/18801
Назва: ЦИВІЛЬНА БЕЗПЕКА ХІМІЧНО-НЕБЕЗПЕЧНИХ ОБ'ЄКТІВ В УМОВАХ ВОЄННОГО ЧАСУ
Автори: Тарадуда, Дмитро Віталійович
Чеголя, А.В.
Ключові слова: цивільна безпека
воєнний стан
хімічно-небезпечний об’єкт
Дата публікації: 21-кві-2023
Видавництво: Національний університет цивільного захисту України
Бібліографічний опис: Матеріали Міжнародної науково-практичної конференції молодих учених «Проблеми та перспективи забезпечення цивільного захисту»
Серія/номер: УДК 614.8;
Короткий огляд (реферат): До дуже актуальних проблем сьогодення в Україні відноситься велика загроза ураження хімічно-небезпечних об’єктів через військовий конфлікт з окупаційними, теро-ристичними військами РФ. Військові дії російського агресора все частіше стають джере-лами надзвичайних ситуацій, пов’язаних з ракетно-артилерійсько-бомбовим ураженням промислових хімічних підприємств та об’єктів критичної інфраструктури. Надзвичайні ситуації виникають, як правило, на потенційно техногенно-небезпечних виробництвах. До них належать в першу чергу хімічно- та радіаційно-небезпечні об’єкти, а також гідро-динамічно небезпечні споруди. Аварії (катастрофи) на підприємствах, транспорті та продуктопроводах можуть супроводжуватися викидом (виливом) в атмосферу і на прилеглу територію небезпечних хімічних речовин (НХР), як-от хлор, аміак, синильна кислота, фосген, сірчаний ангідрид тощо. Це являє серйозну небезпеку для населення, адже забруднення повітря вражає ор-гани дихання, а також очі, шкіру та інші органи. Основні способи захисту населення від вражаючої дії факторів НС, що виника-ють на хімічно-небезпечних об’єктах у воєнного часу, такі: − інформування населення, підприємства, установи і організації про загрозу ви-киду «ХІМІЧНІ-ЗАБРУДНЕННЯ»; − інформування про місця знаходження сховищ, які обладнанні фільт-ро-вентиляційними установками; − видачу засобів індивідуального захисту органів дихання (протигазів) для пра-цюючого персоналу та укриття їх в захисних спорудах; − інформування про елементарні заходи щодо ізоляції від НХР в домашніх умо-вах (максимально обмежити доступ повітря із зовні); − евакуацію населення із зони можливого ураження – основний дієвий засіб за-хисту населений від бойових отруйних речовин. Сьогодні ми стали свідками численних обстрілів цивільної інфраструктури та насе-лення з боку російських окупантів, які спеціально створюють загрозу ураження цивільного населення наслідками аварій на хімічно-небезпечних об’єктах, заводах по переробці наф-топродуктів, складах зберігання паливно-мастильних матеріалів і навіть ємностей з проми-словими хімічно небезпечними речовинами. Існує також загроза проведення диверсій на об’єктах хімічної промисловості України військами РФ. Тому дуже актуальним зараз є ви-вчення засобів захисту від небезпечних хімічних речовин, застосування їх для безпеки ци-вільного населення. Дуже важливою є обізнаність населення про можливі загрози від ава-рій на хімічно небезпечних об’єктах, про поводження в умовах надзвичайної ситуації ава-рійного витоку хімічних речовин, про евакуаційні заходи, про індивідуальні та колективні засоби захисту, про види сучасних цивільних та промислових протигазів, схеми розташу-вання захисних споруд цивільного захисту, інше.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://repositsc.nuczu.edu.ua/handle/123456789/18801
Розташовується у зібраннях:Кафедра організації та технічного забезпечення аварійно-рятувальних робіт



Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.