Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repositsc.nuczu.edu.ua/handle/123456789/19018
Назва: РОЗРОБКА ТА ДОСЛІДЖЕННЯ СКЛАДУ ЕКОЛОГІЧНОГО ВОГНЕЗАХИСНОГО ПОКРИТТЯ ДЛЯ ЕКСТРУДОВАНОГО ПІНОПОЛІСТИРОЛУ
Автори: Лисак, Наталія Михайлівна
Скородумова, Ольга Борисівна
Чернуха, Антон Андрійович
Ключові слова: пыполістирол
захисне покриття
ортофосфатна кислота
мікроструктура покриттів
Дата публікації: гру-2023
Видавництво: НТУ "ХПІ"
Бібліографічний опис: Збірник ХV Міжнародної науково-методичної конференції Європейської Асоціації наук з безпеки (EAS) "БЕЗПЕКА ЛЮДИНИ У СУЧАСНИХ УМОВАХ"
Серія/номер: ;с.173-174
Короткий огляд (реферат): У ході дослідження було розглянуто вплив вмісту та концентрації ортофосфатної кислоти на адгезійні характеристики покриття, отриманого на основі рідкого скла за допомогою золь-гель технології. Аналіз залежностей оптичної густини та мікроструктури покриттів показав, що використання 22%-го розчину ортофосфатної кислоти є оптимальним для досягнення задовільного часу прихованої коагуляції золю та найбільшої однорідності і щільності покриттів. Було встановлено підвищення гідрофільності поверхні полістиролу та покращен-ня адгезійних характеристик покриття в результаті попередньої обробки основи теплоізоляційного матеріалу ортофосфатною та сульфатною кислотами. Завдяки адсорбції фосфат-йонів поверхня полістиролу заряджається негативно [4, 5], тому може реалізуватися механізм елекростатичного притягання до позитивно зарядженого золю кремнієвої кислоти. Але, так як кращої адгезії покриття можна досягти завдяки утво-ренню ковалентних зв’язків, більш доцільно для обробки поверхні використовувати сильну сульфатну кислоту, яка сприяє гідратації кінцевих фрагментів полістиролу [6]. Конденсація між силанольними групами гелю та гідроксильними групами на поверхні полімеру забезпечуватиме хімічне зв’язування та більш ефективне закріплення кремнеземвмісного покриття. Висновки. Використання ортофосфатної кислоти як антипіренової добавки дозволяє виготовити ефективне, бездимне, екологічно чисте вогнезахисне покриття та покращити його адгезійні характеристики при нанесенні на поверхню полістиролу.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://repositsc.nuczu.edu.ua/handle/123456789/19018
Розташовується у зібраннях:Кафедра спеціальної хімії та хімічної технології

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Conference_NTU_KhPI_2023_Bezpeka_liudyny Лисак Скородумова Чернуха.pdf675,36 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.