Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repositsc.nuczu.edu.ua/handle/123456789/19608
Назва: Обґрунтування необхідності створення робототехнічних комплексів для гуманітарного розмінування.
Автори: Невлюдов, І.Ш.
Янушкевич, Д.В.
Толкунов, І.О.
Попов, І.І.
Іванець, Г.В.
Ключові слова: Гуманітарне розмінування, робото-технічний комплекс, нетехнічне та технічне обстеження територій, вибухонебезпечний предмет.
Дата публікації: лис-2023
Видавництво: Національний університет цивільного захисту України, м. Харків
Бібліографічний опис: Збірник наукових праць. Problems of Emergency Situations (Проблеми надзвичайних ситуацій). Серія: Civil Security (DOI: 10.52363/2524-0226-2023-38-2). – Харків: НУЦЗУ, 2023. – Вип. 2(38).
Серія/номер: ;С.17-38.
Короткий огляд (реферат): Проведено дослідження робото-технічних комплексів військового, спеціального або подвійного призначення, які застосовуються у системі гуманітарного розмінування. Визначено, що система гуманітарного розмінування передбачає виконання наступних завдань: обстеження об’єктів та місцевості, забруднених вибухонебезпечними предметами; їх пошук, дистанційна ідентифікація, знешкодження та знищення; картографування та маркування небезпечних територій тощо. У зв’язку з цим доведено, що для проведення гуманітарного розмінування доцільним буде використання робото-технічних комплексів спеціального призначення, які повинні бути оснащеними маніпуляторами та детекторами (сенсорами, датчиками), засобами прийняття рішень на всіх етапах виконання робіт. Розроблено математичну модель і керуючий алгоритм щодо очищення від вибухонебезпечних предметів території бойових дій з використанням робототехнічних комплексів, які реалізують принцип комплексного підходу до вирішення проблеми очищення територій України. Запропонована математична модель уявляє собою сукупність об’єднання взаємозв’язаних моделей: оцінки термінів вирішення проблеми очищення від вибухонебезпечних предметів території бойових дій, загальної кількості особового складу та технічного оснащення підрозділів для виконання поставлених завдань.За результатами дослідження запропоновано рекомендації щодо використання сучасних робото-технічних комплексів у гуманітарному розмінуванні та встановлено, що для підвищення ефективності виявлення вибухонебезпечних предметів доцільне комплексне використання різних методів пошуку в одному робототехнічному комплексі. Одним з найбільш перспективних методів є застосування комбінації електромагнітного, оптичного та механічного методів, а також розробка комплексів, здатних здійснювати пошук, знешкодження та знищення вибухонебезпечних предметів не тільки на поверхні ґрунту, але і на певній глибині.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://repositsc.nuczu.edu.ua/handle/123456789/19608
ISSN: 2524-0226
Розташовується у зібраннях:Кафедра піротехнічної та спеціальної підготовки



Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.