Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repositsc.nuczu.edu.ua/handle/123456789/19829
Назва: Геометричне моделювання способу гасіння пожежі на верхніх поверхах висотних будівель
Інші назви: Geometric modeling of the extinguishing method fire on the upper floors of high-rise buildings
Автори: Куценко, Леонід Миколайович
Калиновський, Андрій Якович
Поліванов, Олександр Геннадійович
Сухарькова, Олена Іванівна
Ключові слова: контейнер; вогнегасна речовина; пневматична гармата; точка перетину траєкторій; мінімальна стартова швидкість.
Дата публікації: 24-лют-2024
Видавництво: Київський національний університет будівництва та архітектури
Бібліографічний опис: Прикладна геометрія та інженерна графіка
Серія/номер: 105;
Короткий огляд (реферат): Розроблено спосіб моделювання траєкторії доставки контейнера з вогнегасною речовиною до вікон верхніх поверхів будинків, де виникла пожежа. У якості стартового пристрою пропонується використовувати імпульсний вогнегасник в режимі пневматичної гармати. Знайдено залежності для опису навісної та настільної траєкторій, що перетинаються в точці палаючого вікна будівлі. А також визначено значення мінімальної стартової швидкості для доставки контейнера в наперед задане вікно будівлі необхідного поверху. При цьому вважається, що для розрахунків відома висота розташування палаючого вікна (від фундаменту будівлі), а також відома відстань від пневматичної гармати до стіни будівлі. Складено maple – програму для перевірки одержаних залежностей шляхом побудови траєкторій доставки засобами комп’ютерної графіки. Результати можна одержати у вигляді таблиці, де початкові швидкості та кути вильоту контейнера поставлені у залежність від номеру поверху будівлі. Проведені дослідження спрямовані на розвиток технології гасіння пожеж у багатоповерхових будинках способом метання (Fire extinguisher Ball). Цій технології притаманна оперативність ліквідації пожежі, незалежно від стану під’їзних шляхів до будівлі, а також від існування різноманітних перепон безпосередньо на подвір’ї перед будинком. Все це дозволить запобігти поширенню пожежі завдяки її оперативній ліквідації.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://repositsc.nuczu.edu.ua/handle/123456789/19829
Розташовується у зібраннях:Інженерної та аварійно-рятувальної техніки



Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.