Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repositsc.nuczu.edu.ua/handle/123456789/2393
Назва: Харатеристика стану екологічної небезпеки за показиками деградації грунтово-рослинного покриву в урбосистемі
Автори: Шмандій В. М., Алексєєва Т. М., Харламова О. В.
Ключові слова: Екологічна безпека, ґрунтово-рослинний покрив, важкі метали, деградація ґрунтів, індикатори станів екологічної небезпеки, урбосистема.
Дата публікації: 2017
Серія/номер: ТЕБ;2
Короткий огляд (реферат): Проведено комплексне дослідження впливу на компоненти довкілля викидів важких металів (Zn, Ni, Cu, Cd, Pb, Fe) шляхом вивчення накопичення їх у ґрунті й листі дерев, кислотної деградації та дегуміфікації ґрунту, ступеня пошкодження листя і хвої рослин. Встановлено, що показники деградації ґрунту корелюють за рівнями техногенної складової екологічної небезпеки. Техногеохімічні ореоли підвищеного накопичення певних інгредієнтів спостерігаються на відносно значних відстанях від джерел викидів. Виявлено залежність ступеня кислотно-лужної деградації ґрунтів від рівня забруднення атмосферного повітря оксидами сірки та азоту. Відмічено максимум накопичення у листі більшості порід дерев саме заліза, що відповідає достатньо високим показникам його викидів техногенними об’єктами. Рекомендовано як індикатори станів екологічної небезпеки взяти тополю та клен, оскільки вони характеризуються найбільшим накопиченням шкідливих речовин. Встановлено кореляцію між просторовим розташуванням ділянок із суттєвими пошкодженнями листя і хвої та зон максимального техногенного навантаження. Науково обґрунтовано доцільність використання стану ґрунтово-рослинного покриву як показника рівня формованої екологічної небезпеки у техногенно- навантаженому регіоні.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://repositsc.nuczu.edu.ua/handle/123456789/2393
Розташовується у зібраннях:Науково-технічний журнал «Техногенно-екологічна безпека» 2017

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
ShmandiyV.-Vol-2-2017-11-17.pdf890,18 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.