Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repositsc.nuczu.edu.ua/handle/123456789/2433
Назва: Забезпечення захисту атмосферного повітря шляхом вдосконалення технології переробки вольфрамовмісної вторинної сировини.
Автори: Резніченко Г. М., Бутенко А. М.
Ключові слова: Екологічно безпечна технологія, захист атмосферного повітря, озонування, оксиди азоту, вторинна сировина, вольфрамовмісні сплави.
Дата публікації: 2017
Серія/номер: ТЕБ;2
Короткий огляд (реферат): Проаналізовано існуючі методи зниження рівня оксидів азоту в газових викидах хімічних та металургійних виробництв. Запропоновано використання гетерофазного озонного методу денітрифікації газових потоків у технологіях переробки вольфрамвмісної вторинної сировини. Встановлено позитивний вплив озонування реакційного середовища на взаємодію нітратної кислоти з нікелем та залізом. Зокрема найнижчий рівень оксидів азоту в газових викидах спостерігається за температури 301 К за наявності озону, коли нікель та залізо переходять в розчин приблизно втричі швидше, у порівнянні з існуючими процесами. Визначено, що за умов застосування озону взаємодія невольфрамвмісних компонентів із нітратною кислотою відбувається за реакціями першого порядку за нікелем та залізом із величиною уявної енергії активації 13,7 кДж/моль та 12,6 кДж/моль відповідно, що вказує на дифузійну область їх протікання. Реалізація вказаних кінетичних параметрів дозволяє знизити вміст оксидів азоту в газових викидах до 15 %.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://repositsc.nuczu.edu.ua/handle/123456789/2433
Розташовується у зібраннях:Науково-технічний журнал «Техногенно-екологічна безпека» 2017

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
ReznichenkoM.-Vol-2-2017-61-66.pdf512,42 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.