Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repositsc.nuczu.edu.ua/handle/123456789/2611
Назва: ПСИХОЛОГІЧНІ ФАКТОРИ АДАПТАЦІЇ РЯТУВАЛЬНИКА ДО ПРОФЕСІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ
Автори: Хмиров, Ігор Михайлович
Ключові слова: Адаптація, рятувальники, професійна діяльність
Дата публікації: 2015
Видавництво: Проблеми екстремальної та кризової психології. Збірник наукових праць.
Бібліографічний опис: Вип №17, С. 293-299
Короткий огляд (реферат): У статті розглядаються актуальні питання адаптації рятувальника ДСНС України до професійної діяльності. Проблема адаптації рятувальника до професійної діяльності екстремального профілю є актуальною у межах основних проблем психології, екстремальної психології.
Опис: На даний час у сучасному світі є наростання частоти і масштабів появи екстремальних ситуацій, катастроф, до яких сучасна наука відносить також стихійні лиха та техногенні катастрофи. Всі масштабні катастрофи несуть в собі наслідки соціального, матеріального, медичного і психологічного характеру, які випробовують на собі не тільки постраждалі, але і все населення. Необхідність вивчення діяльності людини в екстремальних умовах пов'язана із станом сучасної техносфери, а також могутніми катаклізмами природного характеру. За рахунок появи нових технологій, ускладнення великомасштабних, енергонасичуючих, технічних комплексів треба приділити особливу увагу межам надійності підприємств, на яких можуть відбутись аварії. Особливо на підприємствах нафтової, газової, нафтовидобувної, хімічної промисловості та атомних електростанціях. В даний час гостро постає питання про відбір і підготовку рятувальників, а також про профілактику і своєчасне виявлення нервово-психічних і психосоматичних розладів, що виникають у непідготовлених рятувальників. Глибокі зміни відбуваються у даний час в цілому в країні і, зокрема, в підрозділах ДСНС України. Особливістю професійної діяльності цих підрозділів є те, що вони захищають інтереси особи, суспільства і держави в екстремальних умовах. Зростаюча роль процесу психологічної адаптації рятувальників, до професійної діяльності в підрозділах ДСНС України визначається перш за все впливом на їх світогляд всієї сукупності соціально-економічних і політичних змін в країні; зміною світоглядних парадигм, що веде до втрати деякими членами суспільства етичних орієнтирів і цінностей; складністю професійних завдань в нових суспільних умовах.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://repositsc.nuczu.edu.ua/handle/123456789/2611
Розташовується у зібраннях:Кафедра наглядово-профілактичної діяльності



Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.