Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repositsc.nuczu.edu.ua/handle/123456789/6814
Назва: ДО НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ, ПОВ’ЯЗАНИХ З ХІМІЧНИМИ, БІОЛОГІЧНИМИ, РАДІАЦІЙНИМИ ЧИ ЯДЕРНИМИ ІНЦИДЕНТАМИ ТЕРОРИСТИЧНОГО ХАРАКТЕРУ
Автори: Тарадуда, Дмитро Віталійович
Ключові слова: надзвичайна ситуація
терористичний акт
Дата публікації: 29-бер-2018
Видавництво: Національний університет цивільного захисту України
Бібліографічний опис: Матеріали міжнародної науково-практичної конференції молодих учених «Проблеми та перспективи забезпечення цивільного захисту»
Короткий огляд (реферат): ХБРЯ інцидент – несподівана подія з використанням хімічних, біологічних, радіоак- тивних речовин чи ядерних матеріалів (ХБРЯ), що призвела (може призвести) до загибелі людей або завдати шкоди їх здоров’ю та навколишньому середовищу. ХБРЯ інциденти самі по собі небезпечні, але при застосуванні ХБРЯ матеріалів терористичними організація- ми масштаби наслідків надзвичайної ситуації можуть бути пролонговані на тривалий термін, а кількість уражених при застосуванні біологічних засобів, при відсутності захисних заходів, може зростати в геометричній прогресії.
Опис: ХБРЯ інцидент – несподівана подія з використанням хімічних, біологічних, радіоак- тивних речовин чи ядерних матеріалів (ХБРЯ), що призвела (може призвести) до загибелі людей або завдати шкоди їх здоров’ю та навколишньому середовищу. ХБРЯ інциденти самі по собі небезпечні, але при застосуванні ХБРЯ матеріалів терористичними організація- ми масштаби наслідків надзвичайної ситуації можуть бути пролонговані на тривалий термін, а кількість уражених при застосуванні біологічних засобів, при відсутності захисних заходів, може зростати в геометричній прогресії. Вирішення проблеми попередження та мінімізація наслідків надзвичайних ситуацій, пов’язаних з ХБРЯ інцидентами терористичного характеру ускладнюється тим, що застосу- вання компонентів отруйних і високотоксичних речовин, біологічних рецептур, а також ра- діоактивних речовин часто не має демаскуючих ознак (вибухів, кольору, запаху й видимих слідів контамінації середовища). Перелік потенційно небезпечних речовин, порівняно з ви- буховими, ширший у сотні разів. При цьому радіоактивні, хімічні речовини та контагіозні рецептури суттєво різняться за фізико-хімічними та токсичними властивостями, що істотно ускладнює завдання їх ідентифікації та ліквідації наслідків. Морально-психологічний вплив характеру контамінації такими речовинами незрівнянно вищий, ніж від вибухових речовин. В Україні, на відміну від міжнародного, починаючи з 2014 року особливо набула ак- туальності проблема внутрішньодержавного тероризму. Головна причина існування якого зумовлена сепаратизмом і безконтрольним обігом зброї й засобів масового ураження (ЗМУ) з окупованих територій, а надзвичайні ситуації, що можуть виникнути в результаті застосу- вання терористами хімічних засобів масового ураження, біологічних агентів чи радіоактив- них речовин, масштабами наслідків можуть сягати Чорнобильської катастрофи. Тому проблема попередження надзвичайних ситуацій, пов’язаних з ХБРЯ інцидентами терористи- чного характеру сьогодні для України зокрема та для світу в цілому є надзвичайно актуаль- ною, а її вирішення потребує проведення детального аналізу та характеристики таких над- звичайних ситуацій.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://repositsc.nuczu.edu.ua/handle/123456789/6814
Розташовується у зібраннях:Кафедра організації та технічного забезпечення аварійно-рятувальних робіт

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
37.ДО НС, ПОВ’ЯЗАНИХ З ХБРЯ ІНЦИДЕНТАМИ ТЕРОРИСТИЧНОГО ХАРАКТЕРУ.pdfТези15,03 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.