Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repositsc.nuczu.edu.ua/handle/123456789/6815
Назва: АНАЛІЗ ЛІТЕРАТУРИ ЩОДО НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ, ПОВ’ЯЗАНИХ З ХІМІЧНИМИ ТА РАДІАЦІЙНИМИ ІНЦИДЕНТАМИ ТЕРОРИСТИЧНОГО ХАРАКТЕРУ
Автори: Тарадуда, Дмитро Віталійович
Будаков, А.А.
Ключові слова: надзвичайна ситуаці
ХБРЯ інцидент
терористичний акт
Дата публікації: 29-бер-2018
Видавництво: Національний університет цивільного захисту України
Бібліографічний опис: Матеріали міжнародної науково-практичної конференції молодих учених «Проблеми та перспективи забезпечення цивільного захисту»
Короткий огляд (реферат): Велику увагу надзвичайним ситуаціям, пов’язаним із «хімічним» тероризмом, приді- лено в роботі, де проведено аналіз способів і засобів здійснення терористичних актів. Так, залежно від природи розрізняють інформаційні, фізико-технічні, фізико-хімічні, хімічні та біологічні засоби терору, що призводять до масштабних надзвичайних ситуацій.
Опис: Велику увагу надзвичайним ситуаціям, пов’язаним із «хімічним» тероризмом, приді- лено в роботі, де проведено аналіз способів і засобів здійснення терористичних актів. Так, залежно від природи розрізняють інформаційні, фізико-технічні, фізико-хімічні, хімічні та біологічні засоби терору, що призводять до масштабних надзвичайних ситуацій. У роботі проведено аналіз радіоактивних матеріалів з точки зору можливості їх використання при виготовленні «брудних бомб» і застосування в терористичних цілях. Так, період напіврозпаду (T1/2) 15 радіоактивних ізотопів з масовими числами від 232 до 246 складає від 0,18 с (237Pu) до 70 млн. років (244Pu). Практичне значення мають радіоізотопи 236÷246Pu, що утворюються в ядерних реакторах. Найбільший інтерес для потенційних те- рористів з точки зору виникнення масштабної техногенної надзвичайної ситуації становить 239Pu (T1/2 = 2,44×104 років), який використовується як матеріал, що ділиться в ядерних боєприпасах. Нуклід отримують з урану, що опромінюється нейтронами в спеціальних реак- торах, які, при достатньому фінансуванні та технічному рівні оснащеності, можливо вигото- вляти не в промислових умовах. У роботі також наведено результати досліджень, спрямова- них на попередження та виключення можливості виникнення «радіаційного» терору, а також основні завдання захисту населення в разі виникнення надзвичайної ситуації, пов’язаної з радіаційним інцидентом терористичного характеру.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://repositsc.nuczu.edu.ua/handle/123456789/6815
ISSN: УДК 614.8
Розташовується у зібраннях:Кафедра організації та технічного забезпечення аварійно-рятувальних робіт

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Будаков.pdfТези15,03 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.