Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repositsc.nuczu.edu.ua/handle/123456789/7517
Назва: Прояви гострих стресових реакцій та посттравматичних розладів у працівників ДСНС, які виконували свої професійні обов’язки на сході України
Автори: Ушакова, Ірина Михайлівна
Ключові слова: травма
травматичний стрес
гострі стресові реакції
працівники ДСНС
Дата публікації: 2018
Видавництво: ПАН-Гнозис
Бібліографічний опис: Пост-травматичний стресовий розлад: дорослі діти та родини в ситуації війни. – Міжнародне науково-практичне видання / за ред. І. Маноха, Г. Собчук. – Том ІІ – Варшава-Київ: ПАН-Гнозис, 2018. – С. 520-533.
Короткий огляд (реферат): Сучасна ситуація в нашій країні характеризується складністю і непередбачуваністю, що провокує величезну кількість гострих стресових реакцій та посттравматичних стресових розладів у різних категорій населення, в тому числі і у фахівців Державної служби з надзвичайних ситуацій України, для яких робота у зоні бойових дій пов’язана з посиленням екстремальності звичних професійних обов’язків. У статті дано визначення травматичному стресу та названі характеристики травми, здатної його викликати. Показано, що посттравматичні зміни, які відбуваються в психіці, не є миттєвими. Часто вони виникають через деякий час у формі відстрочених реакцій, які отримали назву посттравматичних стресових розладів. Аналіз показників ПТСР і ГСР у працівників ДСНС, які працюють на Сході України, за опитувальником травматичного стресу показав, що клінічно виражені показники ПТСР не виявлені ні в одній з досліджуваних груп. Це можна пояснити психологічною підготовкою працівників ДСНС до дій в надзвичайних ситуаціях, що дозволяє зменшити ризики вигорання та психологічної травматизації. А от прояви гострих стресових реакцій у досліджуваних другої групи знаходяться на достатньо високому рівні, що ми пов'язуємо саме з перебуванням працівників ДСНС в зоні проведення АТО та роботою на прифронтових територіях.
Опис: Стаття присвячена аналізу результатів дослідження стресових розладів у працівників ДСНС України, які виконували свої професійні обовязки в зоні бойових дій на Сході країни.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://repositsc.nuczu.edu.ua/handle/123456789/7517
Розташовується у зібраннях:Кафедра психології діяльності в особливих умовах

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Ушакова 02.18.pdf329,13 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.