Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repositsc.nuczu.edu.ua/handle/123456789/8918
Назва: Охорона праці працівників ДСНС під час ліквідації наслідків НС техногенного характеру усередині приміщень
Автори: Тарадуда, Дмитро Віталійович
Шкурка, О.О.
Ключові слова: надзвичайна ситуація
охорона праці
безпека праці
Дата публікації: 10-кві-2019
Видавництво: Національний університет цивільного захисту України
Бібліографічний опис: Матеріали міжнародної науково-практичної конференції молодих учених «Проблеми та перспективи забезпечення цивільного захисту»
Короткий огляд (реферат): Під час проведення аварійно-рятувальних робіт в непридатному для дихання се-редовищі особовий склад пожежно-рятувальних підрозділів має виконувати роботи в ізолюючих протигазах з дотримуванням вимог безпеки праці. У разі недостатньої ви-димості слід застосовувати додаткове освітлення і засоби зв'язку. Для індивідуального захисту особового складу від значного теплового ви-промінювання необхідно використовувати теплозахисні пожежні костюми, захисні лицьові маски пожежних касок, ватяний одяг із зрошенням ствольника розпиленим струменем тощо [1]. Пiд час гасіння пожеж кожен рятувальник зобов'язаний слідкувати за змінами обстановки, поведінкою будівельних конструкцій, станом технологічного обладнання i, у разі виникнення небезпеки, негайно шляхом подачі встановленого сигналу попереди-ти всіх працюючих на небезпечній ділянці та керівника гасіння пожежі для забезпечен-ня негайного відходу особового складу в безпечне місце. Щоб уникнути створення вибухонебезпечних концентрацій усередині будівлі не допускається гасіння полум'я газів або пари горючих i легкозаймистих рідин, що вихо-дять (витікають) під тиском з апаратури i трубопроводів, без узгодження з адміністра-цією об'єкта. Безпека праці під час гасіння пожеж в електроустановках під напругою визна-чається ДНАОП 0.00-1.21-98. Забороняється використання всіх видів піни для гасіння електричних приладів i обладнання, які перебувають під напругою, а також речовин i матеріалів, взаємодія яких з піною може призвести до закипання, вибуху, посилення горіння [2]. Роботи, пов'язані з перерізанням електропроводів, мають виконуватись під кон-тролем начальника караулу (командира відділення) тільки особами, які пройшли прак-тичне навчання i споряджені ножицями для перерiзання електропроводів, гумовими діелектричними рукавицями i калошами (ботами). Під час ліквідації пожежі в приміщенні з наявністю великої кількості кабелів i проводів у гумовій або пластмасовій ізоляції керівник гасіння пожежі зобов'язаний вжити необхідних заходів для попередження можливого отруєння людей газами, які виділяються в процесі горіння. Особовий склад зобов'язаний працювати в ізолюючих протигазах керівник гасіння пожежі, не допускати скупчення у приміщеннях з електро-установками надмірної кількості особового складу [3].
Опис: Під час проведення аварійно-рятувальних робіт в непридатному для дихання се-редовищі особовий склад пожежно-рятувальних підрозділів має виконувати роботи в ізолюючих протигазах з дотримуванням вимог безпеки праці. У разі недостатньої ви-димості слід застосовувати додаткове освітлення і засоби зв'язку. Для індивідуального захисту особового складу від значного теплового ви-промінювання необхідно використовувати теплозахисні пожежні костюми, захисні лицьові маски пожежних касок, ватяний одяг із зрошенням ствольника розпиленим струменем тощо [1]. Пiд час гасіння пожеж кожен рятувальник зобов'язаний слідкувати за змінами обстановки, поведінкою будівельних конструкцій, станом технологічного обладнання i, у разі виникнення небезпеки, негайно шляхом подачі встановленого сигналу попереди-ти всіх працюючих на небезпечній ділянці та керівника гасіння пожежі для забезпечен-ня негайного відходу особового складу в безпечне місце. Щоб уникнути створення вибухонебезпечних концентрацій усередині будівлі не допускається гасіння полум'я газів або пари горючих i легкозаймистих рідин, що вихо-дять (витікають) під тиском з апаратури i трубопроводів, без узгодження з адміністра-цією об'єкта. Безпека праці під час гасіння пожеж в електроустановках під напругою визна-чається ДНАОП 0.00-1.21-98. Забороняється використання всіх видів піни для гасіння електричних приладів i обладнання, які перебувають під напругою, а також речовин i матеріалів, взаємодія яких з піною може призвести до закипання, вибуху, посилення горіння [2]. Роботи, пов'язані з перерізанням електропроводів, мають виконуватись під кон-тролем начальника караулу (командира відділення) тільки особами, які пройшли прак-тичне навчання i споряджені ножицями для перерiзання електропроводів, гумовими діелектричними рукавицями i калошами (ботами). Під час ліквідації пожежі в приміщенні з наявністю великої кількості кабелів i проводів у гумовій або пластмасовій ізоляції керівник гасіння пожежі зобов'язаний вжити необхідних заходів для попередження можливого отруєння людей газами, які виділяються в процесі горіння. Особовий склад зобов'язаний працювати в ізолюючих протигазах керівник гасіння пожежі, не допускати скупчення у приміщеннях з електро-установками надмірної кількості особового складу [3].
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://repositsc.nuczu.edu.ua/handle/123456789/8918
Розташовується у зібраннях:Кафедра організації та технічного забезпечення аварійно-рятувальних робіт

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Шкурка.pdfТези16,26 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.