Please use this identifier to cite or link to this item: http://repositsc.nuczu.edu.ua/handle/123456789/9387
Title: Подходы к исследованию экологических характеристик гелеобразующих систем, используемых при тушении нефтепродуктов /
Authors: Дадашов, И.Ф.
Гурбанова, М.А.
Киреев, А.А.
Лобойченко, В.М.
Keywords: фізико-хімічні властивості
природоохоронні технології
экологические характеристики
огнетушащие вещества
гелеобразные слои
фторсодержащие пены
хлорид магния
Issue Date: 2018
Publisher: ADDA
Citation: Дадашов И.Ф., Киреев А.А., Гурбанова М.А., Лобойченко В.М. Подходы к исследованию экологических характеристик гелеобразующих систем, используемых при тушении нефтепродуктов // Materials of XIII International scientific-technical conference, ADDA, Baku. – 2018. – P. 201-206.
Abstract: The ecological characteristics of firefighting chemicals are considered. The negative impact on the environment of fluorine-containing and fluorine-free fire-fighting foams has been noted. It is proposed to use gel-forming systems based on inorganic substances to extinguishing oil products. Approaches to the study of the environmental characteristics of these systems are considered. System on the basis of magnesium chloride is marked as the most environmentally safe.
Description: Рассмотрены экологические характеристики огнетушащих химических веществ. Отмечено негативное воздействие на окружающую среду фторсодержащих и безфторных огнетушащих пен. Для тушения нефтепродуктов предложено использовать гелеобразующие системы на основе неорганических веществ. Рассмотрены подходы к исследованию экологических характеристик данных систем. Как наиболее экологически безопасная отмечена система на основе хлорида магния.
URI: http://repositsc.nuczu.edu.ua/handle/123456789/9387
Appears in Collections:Кафедра спеціальної хімії та хімічної технології

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ADDA Su neqliyyati 2018 materiallar toplusu-страницы-1,6,201-206.pdfЕкологія-гель-хлорид магнію3,63 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.