Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repositsc.nuczu.edu.ua/handle/123456789/9978
Назва: Ефективність розпилених водяних струменів віялового типу в зоні теплової дії дифузійного факела полум’я
Автори: Дендаренко, Юрій Юрійович
Сенчихін, Юрій Миколайович
Дивень, Валентин Іванович
Блащук, Олег Дмитрович
Ключові слова: тепловий потік
резервуар
насадок
розпилений водяний струмінь
Дата публікації: гру-2019
Видавництво: ЧІПБ ім. Героїв Чорнобиля НУЦЗ України, 2019
Бібліографічний опис: Надзвичайні ситуації: попередження та ліквідація: збірник наукових праць. – Черкаси: ЧІПБ ім. Героїв Чорнобиля НУЦЗ України, 2019. – № 5. – C.
Короткий огляд (реферат): Встановлено можливість застосування водяних струменів віялового типу у вертикальній площині з метою захисту від теплового потоку дифузійного факела полумʼя, а також у горизонтальній площині для гасіння низових лісових пожеж. Розглядаються різні насадки-розпилювачі, які застосовуються при вирішенні проблеми створення вертикального водяного екрана у вигляді розпиленого водяного струменя віялового типу для захисту від теплового потоку резервуарів ємністю від 500 м3 до 2000 м3, а також для створення розпиленого водяного струменя в горизонтальній площині для гасіння лісових пожеж з низовим характером поширення. Зʼясовано, що при детальному розгляді компактного та розпиленого водяних струменів можна спостерігати наявність двох фаз: компактної (активної) та розпиленої (пасивної). У всіх випадках застосування цих струменів для охолодження, зрошення та захисту фізичних об’єктів від теплового впливу факела полум’я використовують тільки активну фазу, оскільки, як показують експерименти у полігонних умовах, тільки ця фаза струменя є суцільним потоком і тому повністю виконує функцію охолодження чи поглинання (екранування) теплової енергії. При гасінні низових лісових пожеж цей фактор вирішального значення не має, тому активно використовується водяний струмінь на повну довжину з максимальним сектором розпилення води. Встановлено, що спосіб, описаний у статті, дозволяє скоротити кількість особового складу підрозділів пожежно-рятувальної служби, який залучається до створення системи водяного захисту, і витрати води в середньому в 4,5 і 4,6 рази відповідно, що на 77% та 78% менше, ніж за традиційною методикою охолодження резервуарів. Розпилений водяний струмінь, створений за допомогою спеціального насадка та встановлений як вертикальна водяна завіса віялового типу при переорієнтуванні у горизонтальну площину спроможний діяти на палаючу площу низової лісової пожежі на довжину до 30 м із сектором розпилення води 47°.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://repositsc.nuczu.edu.ua/handle/123456789/9978
ISSN: 2524-2636
Розташовується у зібраннях:Пожежної тактики та аварійно-рятувальних робіт

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Струмені (ЧІПБ).pdf1,05 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.