Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repositsc.nuczu.edu.ua/handle/123456789/11784
Назва: Процедура реалізації методу штучного осадження радіоактивних речовин з атмосфери
Автори: Кустов, М.В.
Липовий, Володимир Олександрович
Ключові слова: надзвичайні ситуації техногенного характеру, викид в атмосферу радіоактивних речовин, осад- ження небезпечних речовин з атмосфери, алгоритм дій, процедура реалізації методу.
Дата публікації: 2019
Бібліографічний опис: Nuclear and Radiation Safety
Серія/номер: 3(83);
Короткий огляд (реферат): Проведені дослідження процесів ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій на об’єктах атомноенергетичного комплексу з викидом газоподібних та дисперсних радіоактивних речовин в атмосферу, дозволили розробити процедуру практичної реалізації даного методу. Метод ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій спрямований на осадження з атмосфери небезпечних радіоактивних речовин атмосферними опадами. Представлена процедура дозволяє вирішити три основні завдання ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій — це моніторинг зони ураження, прийняття ефективного управлінського рішення та безпосередній вплив на зону ураження від надзвичайної ситуації. З метою розширенняможливостей існуючих методик прогнозування зон забруднення запропонована їх модифікація з урахуванням особливостей випадіння опадів. Використання даної процедури дозволяє мінімізувати масштаби великих надзвичайних ситуацій регіонального та державного рівнів. За рахунок використання методів штучного опадоутворення, як передбачено в процедурі, існує можливість осадження небезпечних радіоактивних речовин з атмосфери з висоти кількох кілометрів, що неможливо реалізувати іншими відомими методами. Розроблені алгоритм дій і процедура реалізації методу ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій шляхом штучного ініціювання опадів, є базою для розробки методики дій практичних аварійно-рятувальних підрозділів при ліквідації надзвичайних ситуацій регіонального та державного рівнів.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://repositsc.nuczu.edu.ua/handle/123456789/11784
ISSN: 2073-6231
Розташовується у зібраннях:Кафедра пожежної і техногенної безпеки об'єктів та технологій

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
171-Article Text-279-1-10-20191003 (1).pdf1,04 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.