Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repositsc.nuczu.edu.ua/handle/123456789/12398
Назва: Піноутворювач для гасіння пожеж з підвищеною екологічною безпекою
Автори: Савельєв, Дмитро Ігорович
Виноградов, Станіслав Андрійович
Дата публікації: 2020
Видавництво: Національний університет цивільного захисту України
Короткий огляд (реферат): Робота присвячена підвищенню екологічної безпеки піноутворювачів, які використовують для гасіння пожеж, шляхом застосування екстракту мильного кореня.
Опис: Основними засобами пожежогасіння на сьогоднішній день, які використовують підрозділи ДСНС, залишаються вода і повітряно-механічна піна. Повітряно-механічну піну доцільно застосовувати як для гасіння нафтопродуктів з температурою спалаху 45°С і вище, що знаходяться в ємностях, і нафтопродуктів з температурою спалаху 45°С і нижче (за винятком авіабензину), розлитих тонким шаром по твердому покрову або на поверхні води, так і для гасіння твердих горючих матеріалів, за винятком тих, що вступають в хімічну взаємодію з водою (наприклад, лужних і лужно-земельних металів, карбіду кальцію та ін.), волокнистих і тліючих речовин, для захисту будівельних конструкцій, технологічних апаратів і матеріалів, що зберігаються від впливу теплових потоків. Також піна добре утримується на вертикальних поверхнях, тому вона може застосовуватися для захисту матеріалів і конструкцій від загоряння при впливі променевої теплоти. Повітряно-механічна піна складається з води і піноутворювача в певній концентрації, яку подають через спеціальні стволи, де піна утворюється шляхом розбиття рідини о кілька сіток. Повітряно-механічна піна виробляється за допомогою змішування концентрованого розчину піноутворювача з водою для того, щоб створити розчин піноутворювача необхідної концентрації. Після утворення розчину його необхідно наповнити повітрям для отримання піни. Залежно від хімічного складу піноутворювачі поділяються на синтетичні, фторсинтетичні, протеїнові, фторпротеїнові. Одними з головних характеристик пін є пожежотехнічні, екологічні та гігієнічні параметри. Таким чином, проблема в області пінного пожежогасіння обумовлена використанням «екологічно жорстких» поверхнево речовин, що негативно впливають на біогеоценоз. Мильнянка входить в групу рослин, багатих сапонінами. Це складні безазотисті органічні сполуки з глікозидів рослинного походження з поверхнево-активними властивостями. Специфічним властивістю сапонинів є їх здатність знижувати поверхневий натяг рідин (води) і давати при струшуванні стійку рясну піну. Зокрема, з мильнянки лікарської отримують «червоний мильний корінь» (містить 15% - 35% сапонінов). Це екологічно-чистий продукт і в харчовій промисловості мильний корінь використовується для приготування кондитерських виробів, в тому числі східних солодощів.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://repositsc.nuczu.edu.ua/handle/123456789/12398
Розташовується у зібраннях:Інженерної та аварійно-рятувальної техніки

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Опис роботи_Савельев.docxКонкурсна робота20,74 kBMicrosoft Word XMLПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.