Please use this identifier to cite or link to this item: http://repositsc.nuczu.edu.ua/handle/123456789/13253
Title: ДЕРЖАВНА СТРАТЕГІЯ ПРОДОВОЛЬЧОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ
Other Titles: STATE STRATEGY OF FOOD SECURITY OF UKRAINE
Authors: Батир, Ю.Г.
Keywords: продовольча безпека
індикатори оцінки продовольчої безпеки
стратегія національної безпеки
фізична достатність споживання продуктів харчування
економічна доступність споживання
продовольче самозабезпечення
рівень продовольчої залежності
Issue Date: 2021
Publisher: НУЦЗУ
Citation: ВІСНИК НАЦІОНАЛЬНОГО УНІВЕРСИТЕТУ ЦИВІЛЬНОГО ЗАХИСТУ УКРАЇНИ Серія "Державне управління"
Series/Report no.: 1(14)2021;
Abstract: У статті охарактеризовано основні підходи до оцінки продовольчої безпеки країни. Наведено стан продовольчої безпеки країн світу із застосуванням Глобального індексу продовольчої безпеки. Встановлено, що за рядом показників рівень продовольчої безпеки України є достатнім, але за окремими показниками в розрізі певних груп продуктів харчування, він є загрозливим. Основними чинниками, що мають визначальний вплив на рівень харчування населення є доходи населення та цінова політика, а пропозицію формує рівень ефективності діяльності сільського господарства та харчової промисловості. Продовольча незалежність за окремим продуктом вказує на те, що задоволення потреб населення у продовольстві, у межах його купівельної спроможності переважно забезпечується за рахунок продукції вітчизняного виробництва. Встановлено, що в країні стало розвивається тільки один сектор АПК – рослинництво, але тваринництво та всі інші суміжні галузі стагнують. Визначено пріоритетні напрями реалізації стратегії національної безпеки України.
Description: The article describes the main approaches to the assessment of food security of the country. The state of food security in the world with the use of the Global Food Security Index is given. It is established that the level of food security of Ukraine is sufficient for a number of indicators, but according to some indicators in terms of certain food groups, it is threatening. The main factors that have a decisive influence on the level of nutrition of the population are incomes and pricing policy, and the proposal forms the level of efficiency of agriculture and food industry. Food independence for a particular product indicates that meeting the needs of the population in food, within its purchasing power is mainly provided by domestic products. It is established that only one agro-industrial sector is constantly developing in the country - crop production, but animal husbandry and all other related industries are stagnating. The priority directions of implementation of the national security strategy of Ukraine are determined.
URI: http://repositsc.nuczu.edu.ua/handle/123456789/13253
Appears in Collections:Untitled

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Batur.pdf761,87 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.