Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repositsc.nuczu.edu.ua/handle/123456789/19177
Назва: Механізми формування комплексних засад протидії гібридним загрозам та гібридній війні у контексті визначення проблематики «сірих зон»
Автори: Хряпинський А. П., Хмиров І.М.
Ключові слова: Ключові слова: управління, гібридні загрози, протидія та превенція, інноваційний розвиток, протидія загрозам, превенція загрозам, гібридні загрози в управлінні.
Дата публікації: 17-сер-2023
Бібліографічний опис: Державне управління: удосконалення та розвиток.
Серія/номер: Вип. № 8. 2023. DOI: https://doi.org/10.32702/2307-2156.2023.8.8;
Короткий огляд (реферат): В умовах воєнного стану в Україні та відкритої повномасштабної збройної агресії росії проти України, гібридні загрози, як явище та концепція, швидко опинились у центрі дискурсу політики безпеки ще у 2014 році. Природа антагоністичних загроз нашим відкритим, демократичним суспільствам і процесам прийняття політичних рішень розширилася, а інтенсивність і потенційна шкода такого роду антагоністичної поведінки зросла. Протягом останніх років спостерігався швидкий розвиток досліджень і аналізу, а також практичних дій, природний розвиток, враховуючи погіршення ситуації з політикою безпеки в Європі та розширення масштабів антагоністичних державних загроз, з якими ми стикаємося. Існує потреба краще зрозуміти це явище, щоб мати можливість виявити та ідентифікувати його, створити стійкість проти нього та, нарешті, протистояти йому. Зараз теорія і практика стрімко розвиваються рука об руку. Між аналітиками та практиками в цій галузі точаться жваві дебати. Не буде надмірним перебільшенням сказати, що зараз це є науковою межею політики безпеки. Ми знаходимося в процесі розробки нової спільної стратегічної культури, як на національному, так і на міжнародному рівнях, щодо того, як саме керувати цими антагоністичними загрозами в мирний час.
Опис: Останніми роками міжнародне середовище безпеки перетворилося на нестабільну та дедалі сірішу зону війни та миру. Виклики безпеці, які виникають через гібридні загрози та гібридну війну (надалі за текстом – «HT&HW»), сьогодні займають перше місце в порядку денному безпеки по всьому світу. Однак, незважаючи на увагу та зростаючий обсяг досліджень з конкретних питань, існує неминуча потреба в дослідженнях, які привертають увагу до того, як ці виклики можна вирішити, щоб розробити комплексний підхід до виявлення, аналізу та протидії HT&HW. Як відомо, з плином часу сіра зона між миром і війною значно розширилася, що підкреслює необхідність розуміння гібридної війни та пов’язаних із нею загроз. Західні демократії – це не лише ті держави, які найчастіше підпадають під дію гібридних заходів, але й найбільш вразливі. Через те, що вони є відкритими, плюралістичними та ліберальними суспільствами зі свободою преси та верховенством права, західні демократії демонструють як притаманні слабкості, на які можна націлити, так і невід’ємні обмеження – зокрема через верховенство права та основні свободи – які обмежують можливості для оборонні дії. Західні уряди все більше визнають ці вразливі місця, які розробили низку організацій для їх вирішення, хоча координація в багатьох випадках залишається слабкою. Сучасній науці щодо цих явищ бракує загального визначення, а використання термінології залишається суперечливим. Насправді HT&HW – це лише два з безлічі різних, але збігаються, концепцій, які використовуються для опису подібного явища, де «асиметрична війна», «війна шостого покоління», «безконтактна війна», «сірі війни», «нова війна», «війна наступного покоління», «неоднозначна війна», «нерегулярна війна», «нелінійна війна», «конфлікт повного спектру» та «нетрадиційна війна» є прикладами більш-менш синонімічних термінів [1, c. 140-141].
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://repositsc.nuczu.edu.ua/handle/123456789/19177
ISSN: 2306-6806
Розташовується у зібраннях:Статті

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
PDF_doi.org10.327022307-2156.2023.8.8 .pdf264,26 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.