Please use this identifier to cite or link to this item:
http://repositsc.nuczu.edu.ua/handle/123456789/3223
Title: | Способы снижения сернистости кокса: теория и практика (Обзор) |
Authors: | Трегубов, Д.Г. Мирошниченко, Д.В. |
Keywords: | вугілля температура сульфидна сірка сірка зниження сірчистості коксування кокс фізико-хімічні властивості |
Issue Date: | 2005 |
Publisher: | Металлург |
Citation: | Трегубов Д.Г. Способы снижения сернистости кокса: теория и практика (Обзор) / Трегубов Д.Г., Мирошниченко Д.В. // Кокс и химия. - Металлург. - 2005. - № 6. - с. 7-15. |
Series/Report no.: | Кокс и химия;№ 6 |
Abstract: | Описано генезис і види сірки в вугіллі і поведінку сірки при коксуванні. Розглянуто шляхи зниження сірчистості коксу, такі як: інтенсифікація прямого відновлення піритної сірки, Са-вмістні добавки, технологічні чинники, спосіб гасіння коксу, фізико-хімічна обробка коксу. Проведено дослід з нагріву коксу в діапазоні температур до 2000 ° С, що призвело до видалення в першу чергу сульфидной сірки. |
Description: | Efficiency of operation of blast furnace is determined by quality of coke. The coke quality is dependent on sulfur content in it. Increase in the sulfur content leads to increase in the coke reactivity. The sulfur contents can be reduced by means of utilizing the coals with low sulfur amount. Various coals have been characterized. Mathematical model of sulfur content has been developed. The sulfur content can also be reduced in process of coal carbonization. Influence of various technological factors of the process on the sulfur content has been noted. Physicochemical processing of coke has been described. |
URI: | http://repositsc.nuczu.edu.ua/handle/123456789/3223 |
Appears in Collections: | Кафедра спеціальної хімії та хімічної технології |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
tregubov№6_2005kih.pdf | Обессеривание | 877,18 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.