Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repositsc.nuczu.edu.ua/handle/123456789/6816
Назва: ЩОДО АКТУАЛЬНОСТІ РОЗРОБКИ ПРОГРАМНО-ТЕХНІЧНОГО КОМПЛЕКСУ МОНІТОРИНГУ ТА УПРАВЛІННЯ БЕЗПЕКОЮ ПОТЕНЦІЙНО НЕБЕЗПЕЧНИХ ОБ’ЄКТІВ
Автори: Тарадуда, Дмитро Віталійович
Федоров, Олександр Сергійович
Ключові слова: надзвичайна ситуація
техногенна безпека
потенційно небезпечний об’єкт
Дата публікації: 29-бер-2018
Видавництво: Національний університет цивільного захисту України
Бібліографічний опис: Матеріали міжнародної науково-практичної конференції молодих учених «Проблеми та перспективи забезпечення цивільного захисту»
Короткий огляд (реферат): Україна за насиченістю території промисловими об’єктами перевищує розвинені єв- ропейські держави. Значну частину з них становлять потенційно небезпечні об’єкти (далі ПНО), пов’язані з виробництвом, переробкою та зберіганням сильнодіючих отруйних, вибу- хонебезпечних і пожежонебезпечних речовин. На сьогодні Державний реєстр об'єктів під- вищеної небезпеки містить докладні відомості про понад 23 тис. таких об`єктів.
Опис: Україна за насиченістю території промисловими об’єктами перевищує розвинені єв- ропейські держави. Значну частину з них становлять потенційно небезпечні об’єкти (далі ПНО), пов’язані з виробництвом, переробкою та зберіганням сильнодіючих отруйних, вибу- хонебезпечних і пожежонебезпечних речовин. На сьогодні Державний реєстр об'єктів під- вищеної небезпеки містить докладні відомості про понад 23 тис. таких об`єктів. Статистичні дані свідчать, що у період з 2012 по 2016 роки в Україні щороку в серед- ньому на потенційно небезпечних об’єктах виникало 125 надзвичайних ситуацій (хімічне за- бруднення довкілля, пожежі, вибухи тощо), унаслідок чого в середньому щороку гинуло 85 осіб, а матеріальні збитки становили 288 млн. грн. [1-4]. Тому проблема забезпечення безпе- ки ПНО і надійного захисту населення від надзвичайних ситуацій техногенного характеру на сьогодні є актуальною. Загальним недоліком більшості розроблених концепцій моніторингу та забезпечення без- пеки ПНО є відсутність системності та комплексного підходу, адже небезпечні фактори, що здійс- нюють негативний вплив на ПНО, знаходяться в тісному взаємозв'язку один з одним. У ході цієї взаємодії виникає результуючий комплекс загроз, який не є простою їх сукупністю. Виходячи з цього, забезпечити ефективну протидію існуючим та потенційним факторам небезпеки можна тільки враховуючи особливості кожного з них, а також специфіку їх виникнення. Отже, можна зробити висновок, що стан безпеки ПНО носить комплексний і системний характер. Як показав аналіз останніх досліджень і публікацій, вирішення проблеми забезпечен- ня техногенної безпеки ПНО на сьогодні не можливе без проведення постійного комплекс- ного моніторингу та аналізу стану їх безпеки. У зв'язку з цим розробка програмно-технічних засобів моніторингу стану техногенної безпеки на основі обґрунтованого аналітичного апа- рату оцінки безпеки ПНО є надзвичайно актуальним завданням.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://repositsc.nuczu.edu.ua/handle/123456789/6816
ISSN: УДК 614.8
Розташовується у зібраннях:Кафедра організації та технічного забезпечення аварійно-рятувальних робіт

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Федоров.pdfТези15,03 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.